Republica Moldova. Comisia Națională de Examene a aprobat componența grupurilor de lucru care vor elabora materialele pentru examenele naționale. În total, vor fi implicați 135 de profesori.
Începe elaborarea testelor pentru examenele naționale
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a constituit șapte grupuri de lucru pentru elaborarea materialelor pentru testarea națională în învățământul primar. Cinci grupuri vor formula sarcinile pentru examenele naţionale de absolvire a gimnaziului. Cele mai multe grupuri, 37 la număr, se vor ocupa de Bacalaureat.
„Activitatea fiecărui grup de lucru va fi dirijată de un coordonator. Acesta va fi responsabil de elaborarea materialelor de examen atât din punct de vedere științific, cât şi al securității informaţiei. Fiecare coordonator și membru al grupului de lucru pentru elaborarea materialelor de examene semnează angajamentul de asigurare a securităţii materialelor de examen”, explică MEC.
Reguli noi pentru absolvenții treptei gimnaziale
Începând cu acest an de studii, absolvenții treptei gimnaziale vor susține examenele în centre specializate, la fel ca la Bacalaureat.
Despre condițiile similare celor de la bacalaureat a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Oficialul a explicat, pentru postul public de radio, că absolvenții claselor primare ar urma să susțină examenele în afara instituțiilor în care învață. Mai mult, elevii din clasele a IX-a și a XII-a ar putea fi testați la nivelul de competențe digitale.
„Urmează să regândim procesul de desfășurare a examenelor de clasa a 9-a. Să le centralizăm și să asigurăm buna desfășurare pe respectarea standardelor de integritate. Colegii urmează să asigure un mecanism de certificare a competențelor de cunoaștere a limbii române, comparabil cu mecanismele de aplicate în cazul limbii franceze sau engleze. Urmează să elaboreze un examen adițional și opțional pentru certificarea competențelor digitale ale elevilor de clasa a 9-a și a 12-a. Totodată, Agenția în acest an va face evaluări eșantionate la diferite discipline ca să putem să monitorizăm din timp nivelul de competență a elevilor și să intervenim acolo unde este necesar”, a declarat Perciun, pentru Radio Moldova.
Structura examenelor în anul școlar 2024-2025
În luna aprilie, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a aprobat Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2024/2025.
Tezele semestriale în învățământul liceal vor fi organizate pe parcursul anului de studii, după următorul program:
sesiunea de iarnă, în perioada 9-20 decembrie 2024; sesiunea de vară, în perioada 12-23 mai 2025.
Sesiunea de examene se va desfășura:
la absolvirea învățământului primar, clasa a IV-a, în perioada 13-22 mai 2025; la absolvirea învățământului gimnazial, clasa a IX-a, în perioada 2-12 iunie 2025; la absolvirea învățământului liceal, clasa a XII-a, în perioada 3-20 iunie 2025.