Din octombrie 2016 și până pe 27 aprilie 2017, persoanele care nu au avut un loc de muncă și nici contract de asigurare încheiat cu Casa de Pensii și nu au încă vârsta de muncă pot să cumpere vechime în muncă retroactiv pe maximum cinci ani în urmă.

Contribuția minimă este de 15.600 de lei, pentru cinci ani de vechime

O persoană care are nevoie să cumpere din urmă cinci ani de vechime va trebui să achite la Casa de Pensii minimum 15.600 de lei, calculat la cât era minimul de contribuții în fiecare an din cei „cumpărați“, la care se adaugă indicii de inflație pe fiecare an. Stagiul minim de cotizare pentru o persoană care vrea să iasă la pensie este de minimum 15 ani, atât la femei, cât și la bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani la bărbați și 30 de ani și șase luni pentru femei. În cazul femeilor, stagiul complet de cotizare crește gradual, în funcție de anul și luna în care s-a născut fiecare persoană. Stagiul complet se poate găsi în tabelele de la anexele la Legea nr. 263/2010, adică la Legea pensiilor.

Banii trebuie plătiți până în aprilie

Daniela Licu a precizat că persoanele din străinătate pot să împuternicească pe cineva din țară, prin procură specială, să cumpere vechime în locul lor și nu este nevoie să vină în țară pentru acest lucru. Titularul contractului sau beneficiarul vechimii în muncă trebuie doar să vireze banii în contul Casei de Pensii, în intervalul de la semnarea contractului și până pe 27 aprilie, cât este valabilitatea Legii nr. 186/2016. Banii pot fi plătiți în rate, dar nu mai târziu de ultima zi în care legea mai are valabilitate. Cei care nu achită integral suma calculată de CJP Dolj până pe 27 aprilie 2017 nu vor beneficia de vechime pe o perioadă de cinci ani sau pe perioada integrală pentru care au încheiat contractul, ci vor beneficia de vechime doar pentru perioada pentru care au achitat contribuția. Directoarea CJP Dolj a precizat că imediat a doua zi după ziua în care persoana care cumpără vechime retroactiv achită integral suma stabilită, persoana în cauză poate să își depună dosarul de pensionare dacă îndeplinește condițiile pentru a se pensiona (stagiul de cotizare cerut de lege, limita de vârstă etc.), titreză gds.ro