Se modifică tarifele pentru salubrizare. Unii vor plăti mai mult decât alții. Ce anume va face diferența

Sursa: EVZ

Facturile pentru salubrizare sunt mai mici pentru bucureștenii care sortează deșeurile menajere înainte să le arunce la ghenă.

Persoanele care fac reciclare și colectează gunoiul selectiv plătesc mult mai puțin pentru serviciul de salubrizare, conform reglementărilor în vigoare. Astfel, în București, dar nu numai sunt asociații de proprietari sau persoane particulare ale căror costuri cu gunoiul sunt aproape de zero. Aceasta deoarece au înțeles că ies în câștig dacă vor colecta selectiv.

La nivelul municipiului București, rata de colectare selectivă este de doar 10%, însă autoritățile speră să o îmbunătățească. În acest sens, pentru prima dată, toate primăriile de sector s-au unit în cadrul unei asociații de dezvoltare pentru gestionarea gunoaielor. Iar fiecare și-a luat asupra-i o anumită sarcină în gestionarea deșeurilor la nivelul Bucureștiului.

„Având acest ADI vom putea împreună sau câte doi, câte trei, să aplicăm pentru fonduri europene. Primăriile de sector au nevoie de toată infrasctructura pentru colectarea selectivă, în special în zona de blocuri. Primăria Generală are nevoie de finanțare pentru a face stații de tratare pentru acele deșeuri care ajung nesortate înainte de groapa de gunoi”, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei conform Știrile Pro TV.

Între atribuțiile acestei asociații se numără inclusiv aceea de a sancționa cu amendă primăriile care nu colectează gunoiul selectiv.

sursa: Arhiva EVZ

Taxe aproape de zero în Sectorul 6

Într-un bloc din Sectorul 6 din Capitală, locatarii plătesc doar câțiva lei pe lună taxe pentru gunoi. Și asta pentru că toți au grijă să sorteze deșeurile din casă și să nu încurce pubelele în care le aruncă. Reprezentanții asociației de proprietari spun că au dus muncă de lămurire până când oamenii au înțeles că așa este mai bine și că pot face economie.

Astfel, în Sectorul 6, contractul încheiat de firma de salubrizare cu Primăria și cu asociațiile de proprietari prevede un cost lunar de 14 lei de persoană pentru ridicarea gunoiului menajer. Prețul scade în funcție de cantitatea de deșeuri reciclate. Gunoierii cântăresc fiecare sac cu gunoi reciclat și cu ajutorul unei aplicații stabilesc valoarea reducerii aplicate.

„Avem asociații care în prezent plătesc 0 lei de persoană pentru că au o colectare aproape de 100%”, a declarat Sorin Ganciu, directorul de servicii publice locale Sector 6, conform sursei citate.