Conform actului normativ, pensia nu poate depăși nivelul net al salariului. Baza de calcul nu s-a modificat și nu se schimbă vârsta sau vechimea avute la data depunerii cererii de pensionare
Potrivit ordonanței privind pensiile militarilor, care a intrat în vigoare de la 15 septembrie, pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în functie de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.
Totodată, în actul normativ se stipulează că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei, care nu s-a modificat și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.
Indemnizația magistraților nu intră în calcul
Documentul reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților. Pensiile magistraților nu sunt incluse pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență care modifică legea pensiilor speciale militare a fost votat, deja, de Senat, urmând să ajungă la Camera Deputaților, for decizional.
Legea pensiilor, în dezbatere publică din luna octombrie
Proiectul Legii pensiilor va intra în dezbatere publică începând cu luna octombrie. În legătură cu acesta, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat: „Legea pensiilor este finalizată. Au fost trei variante la care noi am lucrat, una strict pe programul de guvernare, alta care a presupus și anumite corecții și una care este o mixtură între cele două variante. S-au făcut calcule la Ministerul de Finanțe și împreună cu cei de la Casa Națională de Pensii”. Totodată, demnitarul a adăugat că „pensiile trebuie să crească, vorbim de cele care sunt în sistemul național. Ne-am axat pe varianta care ține de Casa Națională de Pensii. Trebuie să crească punctul de pensie până în 2020 la 1775 de lei. (…) Nu modificăm vârsta de pensionare. Noua lege va echilibra bugetul de pensii. Vor fi reparate inechitățile, astfel încât să ajungem treptat ca pentru muncă egală și contribuții egale să avem pensii egale”.