Se modifică Legea pensiilor pentru avocați

Circa 21.000 de avocaţi, femei şi bărbaţi, se pot retrage din activitate la aceeaşi vârstă (65 de ani), dacă au cotizat 35 de ani la Casa de Asigurări a Avocaţilor

La sfârşitul lunii martie, Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat noile reglementări aduse la Legea pensiilor pentru avocaţi. Modificările actului normativ se referă la egalizarea vârstei de pensionare a femeilor care profesează avocatura cu cea a bărbaţilor şi extinderea unor categorii ale sexului frumos, care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. Toate acestea după ce Legea privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților va fi promulgată de Președintele României. Actul normativ va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Vârsta standard şi stagiul complet

Este de notorietate faptul că avocaţii au un sistem propriu de colectare a cotizaţiilor pentru pensionare (Casa de Asigurări a Avocaţilor), care are reguli proprii. Potrivit noii legi, s-au unificat reglementările privind drepturile la pensie ale avocaţilor, cuprinse în prezent în diferite acte normative, şi vor fi introduse câteva noutăţi, anunţă site-ul de specialitate avocatura.com. Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza prin creşterea treptată a vârstei de pensionare, iar vârsta standard de pensionare va fi modificată, astfel ca aceasta să fie egală - 65 de ani - atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. În ceea ce priveşte stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi, acesta va rămâne la nivelul actual de 15 ani. În schimb, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în condiţiile în care stagiul complet de cotizare actual este de 30 de ani pentru femei şi de 35 de ani pentru bărbaţi.

Reduceri ale vârstei de retragere din activitate

În prezent, doar femeile care au născut cel puţin trei copii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Cele care au trei copii se vor putea pensiona cu un an mai devreme, iar cele cu patru sau mai mulţi copii, cu doi ani. Noua lege extinde aceste facilităţi şi la alte categorii. Mai exact, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin un copil şi l-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: cu şase luni - pentru un copil; cu un an - pentru doi copii; cu 18 luni - pentru trei copii; cu doi ani - pentru patru sau mai mulţi copii.