Se mai prăbușește un mit: NU există nici o legătură Trump-Brexit-Rusia

Se mai prăbușește un mit: NU există nici o legătură Trump-Brexit-Rusia

Fostul spion britanic Christopher Steele, autorul dosarului cu informații false despre complicitatea Trump-Rusia, a încercat să îl lege pe președinte și de militanții pro-Brexit.

Simpson și partenerul său de la Fusion GPS, Peter Fritsch, au descris ancheta lor despre campania Brexit în cartea „Crimă în desfășurare”, dar nu au pomenit numele lui Wylie.

Ei au scris că, pe 4 martie 2017, s-au întâlnit cu Daniel Jones, un fost agent al FBI și fost membru al Comisiei de Informații din Senat, pentru a elabora o listă de piste legate de amestecul Rusiei în politica țărilor occidentale.

Jones, Fusion GPS și Steele au lucrat împreună într-un ONG fondat de Jone pe 31 ianuarie 2017, numit The Democracy Integrity Project (TDIP).

Ne puteți urmări și pe Google News

Jones a declarat la FBI în martie 2017 că a format TDIP cu sprijinul financiar a 10 donatori progresiști, care îi promiseseră 50 de milioane de dolari.

El a declarat că a lucrat cu Fusion GPS și cu Steele pentru a obține probe privind amestecul rus în politica occidentală pe care plănuia săle ofere anchetatorilor federali, congresmenilor și presei.

Declarațiile fiscale, citate de Daily Caller, arată că TDIP a plătit către Fusion GPS peste 3,3 milioane de dolari și către compania lui Steele peste 250.000 de dolari în 2017.

Miliardarul progresist George Soros a contribuit cu cel puțin un milion de dolari la TDIP, potrivit documentelor publice.

TDIP a vărsat de asemenea aproape 150.000 de dolari către o firmă de consiliere britanică, Istok Associates. Fondatorul Istok, Neil Barnett, a promovat teoria conspirației Brexit-Rusia într-o serie de rapoarte din 2017, 2017 și 2018, inclusiv într-un studiu pentru The Atlantic Council, un important grup de reflecție de la Washington.

Avocatul lui Wylie în Statele Unite era Adam Kaufmann, un fost procuror la biroul districtului Manhattan și membru fondator al consiliului de administrație al TDIP.

Un punct de interes pentru grupul de investigatori îl reprezentau „legăturile Moscovei cu principalii finanțatori ai Brexitului din Marea Britanie”, potrivit fondatorilor Fusion GPS.

Ei au afirmat că, în colaborare cu Steele, au „început să acorde referendumului Marii Britanii de a părăsi UE analiza atentă de care avea atâta nevoie”.

În mod asemănător cu victoria lui Donald Trump, victoria Brexitului în Marea Britanie a reprezentat un șoc considerabil. Și, la fel ca în Statele Unite, acest șoc a fost urmat imediat de acuzații că Rusia s-ar afla în spatele lui.

„Votul de ieșire din UE a ridicat multe din întrebările privind ingerințele externe și fluxurile financiare dubioase pe care le ridicase și victoria lui Trump”, afirmă fondatorii Fusion GPS în cartea lor.

„Steele și echipa Fusion au petrecut o mare parte a anului trecut investigând legăturile dintre Trump și un grup de britanici având legpturi dubioase cu Rusia, care sprijinise Brexitul.”

Ei au identificat trei persoane pe care le credeau a fi în centrul conspirației Trump-Brexit-Rusia: Robert Mercer, Steve Bannon și Arron Banks.

Mercer, un miliardar conservator, era proprietarul majoritar al Cambridge Analytica. Bannon, care a devenit director de campanie al lui Trump, în august 2016, era vicepreședintele consiliului de administrație al societății. Banks este un conducător de companie de asigurări care a împrumutat taberei pro-Brexit echivalentul a 10 milioane de dolari.

Cambridge Analytica a făcut consultanță politică  pentru mai multe campanii, inclusiv pentru senatorul Ted Cruz, înainte de a lucra pentru Trump, după ce acesta a primit învestitura Republicană pentru Casa Albă.

În cartea sa, Wylie a afirmat că Rusia, Cambridge Analytica și  echipa electorală a lui Trump erau într-un fel legate într-un mare complot urmărind influențarea alegerilor din Statele Unite și din Marea Britanie.

„Dacă intuiția mea este corectă, Cambridge Analytica nu utiliza doar instrumentul datelor pe care am lucrat pentru a manipula alegătorii americani, pentru a-l susține pe Trump, poate că a lucrat, cu bună știință sau nu, cu rușii, pentru a influența alegerile.”

Wylie a declarat că a oferit investigatorilor americani „dovezi care arată legătura dintre Cambridge Analytica și Trump, Facebook, serviciile de informații ruse, hackerii internaționali și Brexit”.

El a afirmat că are documente care demonstrau că echipele de campanie Trump și Brexit „desfășurau aceleași strategii… totul sub spectrul unei implicări secrete a Rusiei”.

Schiff l-a audiat pe Wylie în iunie 2018 în biroul lui Nancy Pelosi, pe atunci șefa grupului Democraților din Camera Reprezentanților, în cadrul unei anchete pentru a afla dacă Cambridge Analytica a ajutat ilegal campania lui Trump, eventual cu sprijinul Rusiei.