“România lui Iosif Berman” este un album cu cele mai frumoase fotografii realizate de fotograful regal Iosif Berman, fotografii care provin din Colecția Luiza Berman, fiica sa.
Lansarea albumului va avea loc joi, 3 decembrie 2015, la ora 18.00, în Aula Magna din Academia de Studii Economice. Vor lua cuvântul Acad. Răzvan Theodorescu, acad. Sabina Ispas, Dan C. Mihăilescu, Emanuel Bădescu, Adina Ștefan, Cătălin D. Constantin și alții. Proiectul a fost realizat de Asociația “România Culturală” în parteneriat cu AFCN, ARCUB, Academia de Studii Economice din București (ASE), Federația Comunităților Evreiești din România și alții. Albumul este o incursiune captivantă în universul imagistic al celebrului fotoreporter interbelic Iosif Berman, cel mai mare fotograf din perioada interbelică. De la Casa Regală a României și până la pescarii din Delta Dunării, de la ineditele portrete ale familiei lui Berman și până la inegalabilele cadre cu țăranii din campaniile etnografice ale lui Dimitrie Gusti, albumul ilustrează o Românie plină de viață — “România lui Iosif Berman”.
Iosif Berman (1892-1941) este astăzi un nume de legendă care provine din interbelicul românesc, fiind cunoscut ca « un veritabil star » al istoriei fotojurnalismului și artei fotografice din România, din perioada 1912-1941. Din cei 49 de ani de viaţă, pe care i-a trăit intens şi frumos, trei decenii le-a dedicat carierei jurnalistice și artei fotografice, fotografiile sale fiind nelipsite, ani la rând din ziare şi reviste de mare tiraj, precum Adevărul, Dimineaţa, Realitatea Ilustrată, sau din publicaţii artistice, precum Cuvântul liber. Ca maximă recunoaştere a meritelor lui Iosif Berman a fost declararea sa oficială ca fotograf al Curții Regale, iar reputaţiei câştigate în ţară i s-a adăugat recunoaşterea şi pe plan international, Iosif Berman colaborând la mai multe publicaţii de prestigiu din străinătate, printre care New York Times şi National Geographic. De altfel, performanţa de a i se publica, în 1934, în National Geographic, 15 fotografii, cu ocazia unui reportaj intitulat « Spell of Romania », scris de americanca Henrietta Allen Holmes, rămâne, până astăzi, un record nedepăşit la noi!
“O selecţie de imagini ale României interbelice, așa cum le-a imortalizat Berman, transpusă într-un album Berman-inedit, poate ilustra, convingător şi exemplar, profunda înţelegere pe care acest artist fotograf de geniu şi maestru al fotojurnalismului a avut-o, în tot ce a făcut, faţă de cele mai diverse ipostaze ale vieţii”, spune Beatrice Todireanu, președintele Asoiației “România Culturală”. Imaginile publicate în acest album aparțin Adinei Ștefan, proprietarul testamentar al Colecției Luiza Berman. Luiza Berman a trăit până de curând în București, în apropiere de Biblioteca Academiei și păstra ca pe cele mai de preț bunuri fotografiile tatălui său. Povestea cu duioșie depsre anii în care ea și sora sa așteptau nerăbdătoare ca tatăl să vină de pe teren. Mult timp l-au petrecut fără el, pentru că Iosif Berman era foarte dedicat meseriei sale.