Se introduce starea de urgență! Criza migranților provoacă scandal în Europa

Se introduce starea de urgență! Criza migranților provoacă scandal în Europa

Pentru prima oară după 1989, Polonia introduce stare de urgență. De data aceasta nu din cauza tensiunilor interne, ci a presiunii de la graniță.

Președintele polonez Andrzej Duda a semnat joi, 2 septembrie, un decret privind introducerea unei stări de urgență pentru 30 de zile la granița cu Belarus.

Autoritățile poloneze se tem de un aflux masiv de migranți. Mai mult, starea de urgență are legătură și cu exercițiile planificate de armata rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui polonez.

Răzbunarea lui Lukashenko

Temerile polonezilor nu au legătură cu criza sdin Afganistan, ci cu răzbunarea pusă la cale de liderul din Belarus. Câteva mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, au trecut granița dintre Belarus și Uniunea Europeană în ultimele luni. Nu numai în Polonia, ci și în Lituania și Letonia și Polonia. UE suspectează că e vorba de represalii ale regimului de la Minsk care este supus sancțiunilor europene după alegerile prezidențiale puternic contestate și represiunea cumplită dezlănțuită împotriva manifestanților. „Situația la graniță este dificilă și periculoasă. (...) Trebuie să luăm astfel de decizii și să asigurăm securitatea Poloniei și a UE ”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Blazej Spychalski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima stare de urgență din 1989

Potrivit decretului semnat de președinte, care intră în vigoare joi la miezul nopții, în 183 de localități din zona de frontieră, accesul mass-media în zona în cauză va fi strict interzis, iar cel al altor persoane decât rezidenți sever limitat. Secția poloneză a Clubului de presă a protestat într-un comunicat cu față de „privarea opiniei publice de informații din surse independente”. Este prima stare de urgență din Polonia de la căderea comunismului în 1989.

Manifestările sunt interzise în zona aflată sub imperiul stării de urgență, o fâșie de teren lată de aproximativ trei kilometri de-a lungul frontierei.

Opoziția acuză partidul național-conservator aflat la guvernare (PiS) că folosește problema imigrației pentru a crește în sondaje. Președintele țării are acum 48 de ore pentru a prezenta decretul Parlamentului, care are dreptul să îl revoce. Parlamentul se va întruni luni, notează Le Figaro.