Alocațiile copiilor din România ar urma să crească începând cu 1 martie. Alocațiile, indemnizația pentru creșterea copilului mai mic de 2 ani și venitul minim garantat vor crește cu 5,1%. Creșterile se produc având în vedere rata inflației, iar toate veniturile care se raportează la indicele social de referință (ISR) vor fi indexate cu 5.1%.
Cererile pentru stabilirea alocației de stat pentru copii şi actele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestui drept se depun şi se înregistrează la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, în funcţie de cine aparține fiecare în parte. Copiii pot primi direct alocația de stat, dar doar dacă au împlinit vârsta de 14 ani si daca reprezentantul legal își dă acordul.
Alocațiile din România cresc, începând cu data de 1 martie 2022
Aşadar, vestea bună pentru toţi părinții şi copiii este că începând cu data de 1 martie 2022, alocațiile din România ar urma să crească, după cum arată Legea 263/2010. Alocațiile, indemnizația pentru creșterea copilului mai mic de 2 ani și venitul minim garantat vor crește cu 5,1%.
În 2022, având în vedere rata inflației, toate veniturile care se raportează la indicele social de referință (ISR) vor fi indexate cu 5.1%. În fiecare an, valoarea indicatorului de referință se actualizează din oficiu, la data de 1 martie, cu rata inflației din anul precedent.
„Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă”, este textul din Legea 225/2021, publicată în Monitorul Oficial.
Venituri care s-ar putea majora din martie
ISR este în prezent la valoarea de 500 de lei, fiind la același nivel încă din 2008. Totuși, prin creșterea de la 1 martie 2022 ISR va suferi o serie de modificări, ajungând la suma de 525,5. Astfel, se vor majora automat veniturile unor anumite categorii de români.
Venitul minim garantat va fi următorul de la data de 1 martie:
-148,7 lei (0,283 ISR) pentru persoana singură; -268 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane; -375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane; -464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane; -553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane.
Indemnizaţia de şomaj:
75% din valoarea ISR (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare:
- 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
- 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
- 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
- 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani. Concediul de creştere a copilului.
Potrivit legii, valoarea indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al acesteia va ajunge, începând din martie, la 1.313,7 lei. Indemnizaţia este, de fapt, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar trebuie să se încadreze în limita inferioară menţionată mai sus şi valoarea maximă de 8.500 de lei, scrie avocatnet.ro.