Evenimentul Zilei > Social > Se închide unul din marile centre de plasament din Timiș. Ce se întâmplă cu copiii
Se închide unul din marile centre de plasament din Timiș. Ce se întâmplă cu copiii

Se închide unul din marile centre de plasament din Timiș. Ce se întâmplă cu copiii

Zeci de copii din Timiș, abandonați de părinți și rude, vor învăța ce înseamnă cu adevărat viața de familie. Ei se vor muta în case de tip familial unde, pe lângă traiul la comun, vor descoperi și cum trebuie să se poarte în societate.

Unul dintre cele mai mari centre de plasament din Timiș va fi închis, în locul lui urmând să fie înființate două case de tip familial, la Găviojdia. Astfel, se vor construi două case de tip familial, cu o capacitate de 32 beneficiari, câte 16 pentru fiecare casă.

Acestea vor fi identice și vor fi amplasate izolat una față de cealaltă. Interiorul caselor este gândit încât să deservească copii de vârste diferite. Centrul de zi va deservi cei 32 de ocupanți ai caselor și alți 10 membri ai comunității, fiind amenajat într-o clădire existentă. Acesta va fi dotat, printre altele, cu trei cabinete ale personalului de specialitate (asistent social, psiholog, psihopedagog etc.).

Investiția, necesară pentru mutarea copiilor din centrele de plasament și din centrele de recuperare, cu scopul facilitării integrării lor în societate, se ridică la 2.5 milioane lei, bani care provin din fonduri europene, cu asigurarea cofinanțării de către Consiliul Județean Timiș.

Aceasta nu este singulară. Consiliul Județean Timiș va construi case de tip familial, locuințe protejate, centre de recuperare pentru copiii cu dizabilități și la Lugoj și Periam, toate acestea pe fonduri europene. Valoarea totală a investițiilor ajunge la 20 milioane lei, din care 12 milioane finanțare nerambursabilă, diferența fiind asigurată din bugetul Consiliului Județean Timiș.

„Acei copii ne au doar pe noi, nu concep să le întoarcem spatele și să le refuzăm șansa la o viață normală. Închiderea centrelor de plasament și introducerea lor în case de tip familial le va spoi considerabil șansele de dezvoltare personală, de integrare în societate. Mediul în care ei cresc este determinant pentru modul în care vor funcționa în mijlocul comunității la vârstă adultă. Mă bucur să văd că intrăm în linie dreaptă cu aceste investiții atât de importante”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.