Sarmizegetusa Regia, cetatea dacică din Munții Orăștiei, va fi închisă temporar vizitatorilor în perioada 14 octombrie - 30 noiembrie, pentru desfășurarea unor lucrări de restaurare la poarta de Vest, care servește ca acces principal în situl protejat de UNESCO.
Potrivit anunțului făcut de Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, aceste lucrări fac parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare a acestui monument istoric.
Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi închisă temporar
„În perioada 14.10.2024 - 30.11.2024, situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din localitatea Grădiştea de Munte va fi închis! În această perioadă, aici se desfăşoară lucrări la poarta de intrare (poarta de VEST), în cadrul proiectului „Capitala Daciei - Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”. Astfel, pentru a nu periclita siguranţa vizitatorilor pe perioada lucrărilor efectuate la poarta de Vest, care asigură accesul turiştilor, situl va fi închis în intervalul 14.10.2024 - 30.11.2024", se arată într-un comunicat al DGAMPT Hunedoara.
Peste 700 de metri din zidul cetăţii Sarmizegetusa Regia vor fi restauraţi
Sarmizegetusa Regia, parte a rețelei de fortificații dacice din Munții Orăștiei, este gestionată de Consiliul Județean Hunedoara prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT). Acest sit arheologic de importanță națională și internațională atrage numeroși vizitatori anual, datorită valorii sale istorice și culturale.
Proiectul de restaurare intitulat „Capitala Daciei - Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European” prevede reabilitarea a peste 700 de metri din zidurile cetății. Inițiativa este realizată în colaborare cu Fundația Mihai Eminescu Trust și Romsdal County Council din Norvegia, având ca scop protejarea și promovarea patrimoniului cultural dacic pentru generațiile viitoare.
Proiectul va costa două milioane de euro
Proiectul de restaurare și revitalizare a cetății Sarmizegetusa Regia este considerat unul dintre cele mai ambițioase și importante inițiative din acest domeniu, având în vedere importanța sitului istoric. Finanțarea nerambursabilă a proiectului se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, la care se adaugă o cofinanțare de circa 1 milion de euro din partea Consiliului Județean Hunedoara.
Scopul principal al acestui proiect este de a transforma cetatea într-un monument istoric restaurat și revitalizat, care să devină un punct de atracție cultural și economic. Se dorește astfel creșterea numărului de vizitatori, dar și o implicare mai activă a comunității locale în inițiativele de promovare și valorificare a patrimoniului cultural din zona Munților Orăștiei.
Anul trecut, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a atras peste 67.000 de turiști, consolidându-și statutul de reper turistic major al județului Hunedoara. Autoritățile speră că, prin finalizarea lucrărilor de restaurare, acest număr să crească și mai mult, contribuind astfel la dezvoltarea turismului local și la conservarea moștenirii culturale daco-romane.