Una dintre cele mai mari întreprinderi din România comunistă este azi o ruină.
Electroputere Craiova îşi închide porţile pentru totdeauna. Activitatea de producţie la fabrica din Bănie, simbol al industriei locale înainte de '90, va înceta luna aceasta odată cu finalizarea reparaţiei unui transformator pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Este ultimul contract pe care l-a mai avut în derulare Electroputere, informează Radio România Actualități.
În prezent, la fabrică mai lucrează 120 de persoane, care vor fi disponibilizate până la finalul anului în curs. Oamenii puși pe liber vor primi salarii compensatorii, maximum opt în cazul angajaților cu o vechime în muncă de 40 de ani, după cum precizează liderul sindical Cătălina Tibeică.
Din cele patru divizii existente la începutul anilor '90 în fabrica Electroputere, doar transformatoarele de putere au mai rămas.
Fondată în 1949, uzina din Cetatea Băniei a fost destinată producției de utilaj electrotehnic greu, dar de cele mai multe ori numele său era asociat cu fabricarea și repararea locomotivelor diesel electrice.
În 1992, Electroputere Craiova s-a transformat în societate pe acțiuni, iar în 2007 compania a fost privatizată. Pachetul majoritar l-a preluat o firmă din Arabia Saudită, care după 12 ani alege să închidă definitiv uzina.