Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a scos la concurs 2.880 de locuri pentru admiterea în cele șase şcoli postliceale din subordine. Sesiunea a fost programată în perioada 7 martie - 27 mai. Proba de evaluare a cunoştinţelor constă într-un test grilă, care va cuprinde, subiecte de limba română - în proporție de 40%, subiecte de limbă străină - în proporție de 15%, subiecte din legislaţia, potrivit MAI.
Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Afacerilor Interne, persoanele care îndeplinesc condițiile necesare şi care doresc să candideze pe unul din aceste locuri pot depune cererea-tip de înscriere începând cu 7 martie până la data de 18 martie, în funcţie de opţiunea aleasă - Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri şi de domiciliu sau reşedinţă, exclusiv în format electronic, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Ministerul Afacerilor Interne a scos la concurs următoarele locuri
- 1.340 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" Câmpina:
- 300 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" Cluj-Napoca;
- 240 de locuri la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" Oradea;
- 350 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi "Grigore Alexandru Ghica" Drăgăşani;
- 350 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni;
- 300 de locuri la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldeşti.
Candidaţii trebuie să depună toate documentele solicitate până la data de 27 martie
Evaluarea psihologică se susţine cel târziu până la data de 22 martie 2022, conform planificării realizate de către persoanele responsabile. Vor urma proba de evaluare a performanţei fizice, evaluarea cunoştinţelor şi examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs.
Proba de evaluare a performanţei fizice se va derula în perioada 31 martie - 6 aprilie, candidaţii fiind repartizaţi pe şapte centre zonale, indiferent de şcoala pentru care candidează, astfel:
- Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza - pentru candidaţii din Bucureşti şi judeţele Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea;
- Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr Câmpina - pentru candidaţii din judeţele Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea;
- Şcoala de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan Cluj-Napoca - pentru candidaţii din judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu;
- Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea - pentru candidaţii din judeţele Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş;
* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Grigore Alexandru Ghica Drăgăşani - pentru candidaţii din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea;
- Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Petru Rareş Fălticeni - pentru candidaţii din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui;
- candidaţii pentru Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă Pavel Zăgănescu Boldeşti susţin proba de evaluare a performanţei fizice exclusiv la sediul şcolii, fără a conta domiciliul sau reşedinţa.
Cum se face evaluarea probelor
Proba de evaluare a performanței fizice se susţine, indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie, potrivit arondării, repartizarea acestora fiind în sarcina unităţii de învăţământ pentru care au optat. Planificarea şi afişarea pe site-ul oficial se realizează de către centrul zonal.
Această probă se evaluează cu note de la 5 la 10, respectiv Nepromovat, pentru promovare fiind necesar să se obţină minimum nota 5. Proba de evaluare a cunoştinţelor are loc în data de 9 aprilie, la unităţile de recrutare.
Începând cu această sesiune, pentru candidaţii la concursul de admitere în unităţile de învăţământ postliceal aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, proba de evaluare a cunoştinţelor constă într-un test grilă, care va cuprinde, subiecte de limba română - în proporţie de 40%, subiecte de limbă străină - în proporţie de 15%, subiecte din legislaţia specifică MAI, precum şi a instituţiilor politice ale statului - în proporţie de 20%, subiecte de educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic - în proporţie de 15%. Punctajul din oficiu reprezintă 10% din nota maximă.
Examinarea medicală se realizează în perioada 18 aprilie - 20 mai, pentru candidaţii care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în funcţie de instituţia de învăţământ vizată, în ordinea descrescătoare a notelor finale. Rezultatele finale ale admiterii vor fi afişate la sediul unităţilor de învăţământ şi postare pe site-urile oficiale ale acestora, până la data de 27 mai, se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial al MAI.