Scandal naţional în Parlament din cauza pensiilor speciale. Cei de la AUR au vrut ca cei cu pensii mari să plătească un impozit de solidaritate. Senatul nu a votat această lege, iar scandalul este imens acum.
Senatul a decis să respingă proiectul AUR. Acesta a primit vot favorabil din partea a 36 de senatori de la grupurile parlamentare AUR şi USR, în timp ce 74 de senatori au oferit un vot negativ.
„Prea mult ne-am acuzat unii pe alţii că militarii nu merită pensii speciale, deşi sunt pensii de serviciu, că poliţiştii nu merită aceste pensii, că magistraţii, judecătorii, procurorii nu trebuie să beneficieze de aceste drepturi pentru că nu au contribuit. Ne duşmănim unii pe alţii când, în fapt, vorbim despre pensiile care trec de un anumit prag.
Noi am definit acest prag pentru toate pensiile din România, ca să nu avem probleme de neconstituţionalitate şi venim cu o propunere ca nicio pensie din România să nu fie mai mare decât salariul preşedintelui statului„, a afirmat, în plenul Senatului, deputatul George Simion, copreşedinte AUR.
Mesajul transmis de AUR
“AUR acuză coaliția de guvernământ că a votat împotriva inițiativei AUR privind impozitarea drastică a pensiilor speciale. Totodată, AUR anunță că nu susține proiectul de lege care incriminează libertatea de exprimare cu privire la partidele politice.
Votul PNL, PSD și UDMR din Senat împotriva impozitării cu 90% a pensiilor speciale care sunt mai mari decât salariul președintelui României reprezintă o sfidare la adresa oamenilor cinstiți care trudesc din greu pentru fiecare bănuț și care susțîn, fără voia lor, o nomenclatură ce și-a creat o serie de privilegii la care nu dorește să renunțe.
Mai mult, acest vot vine într-o perioadă în care românii se confruntă cu o inflație galopantă, iar venitul de trai le este sever afectat.
Totodată, AUR condamnă restrângerea libertății de exprimare sub pretextul „instigării la ură împotriva partidelor” vinovate de guvernările catastrofale din ultimii 32 de ani. Este rușinos să asociezi discriminarea pe criterii etnice, de rasă etc. cu o așa-zisă discriminare pe criteriul apartenenței politice, care înseamnă, de fapt, cenzură.”, este comunicatul AUR.
Proiectul propus de AUR prevedea ca veniturile pentru care se datorează impozitul de solidaritate reprezintă acele sume primite în baza următoarelor legi/statute sociale: pensiile de serviciu prevăzute de organizarea Curţii de Conturi, Curţii Constituţionale, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, personalul din Institutul Naţional de Criminalistică, funcţionarul public parlamentar, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrii corpului diplomatic şi consular al României, pensiile militare, indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, indemnizaţia lunară acordată persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român.