Se dau tichete pentru activitățile casnice. Cum se pot primi și ce valoare au

Bani. Sursa foto: Pixabay

Noutate pe piața muncii din România.  Angajații ar putea primi tichete pentru activități casnice, pe care le pot da persoanelor care îi ajută în gospodărie. Inițiativa vine din partea Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale și a fost deja discutată de aleși.

Tichete pentru activități casnice. Condiții de acordare a acestui sprijin

Angajații din România pot primi un ajutor în plus de la stat. Astfel, aceștia vor putea beneficia de tichete pentru activități casnice. La rândul lor, acestea vor putea fi acordate celor care îi ajută cu diverse sarcini în gospodărie.

Conform planului, tichetele vor avea valorea de 15 lei și pot fi transmise în anumite condiții. Proiectul de Ordin al ministrului Simona Bucura-Oprescu a fost publicat în transparență decizională.

Considerate „beneficiu extrasalarial”

După ce vor fi stabilite detaliile legate de acest proiect, angajatorii vor putea încheia un contract cu agențiile de ocupare a forței de muncă. În baza documentului, aceștia vor primi tichetele pentru activități casnice, care au fost prezentate de Minister ca fiind un beneficiu extrasalarial.

Cu aceste tichete oferite prin angajatori, salariații îi vor putea plăti persoanele care îi ajută cu diferite sarcini în gospodărie.

„Contractul dintre angajatori şi agenţiile de ocupare se gestionează electronic prin platforma tichete.anofm.ro, unde angajatorii pot urmări statusul contractului şi pot introduce datele necesare pentru emiterea tichetelor”, conform Ministerului.

Simona Bucura Oprescu. Sursa foto: Facebook

Tichete pentru activități casnice. Ce avantaje au angajatorii

Potrivit proiectului, angajatorii vor putea primi tichete în format electronic, precum și pe suport de hârtie.  Pentru a putea intra în posesia acestora, solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de cerințe. Astfel, angajatorii vor face plata contravalorii tichetelor către AJOFM și să transmită datele personale ale salariaților vizați.

Angajatorii au și un avantaj fiscal. Conform planului, cei care oferă 600 tichete unui angajat, pe parcursul unui an, vor primi ulterior 50 de tichete gratuite.

Noul program va putea fi accesat inclusiv de către angajatorii din mediul rural.

„Acest mecanism poate contribui la creşterea ratei de activare a populaţiei în vârstă de muncă pe piaţa muncii şi la diminuarea ratei sărăciei, prin completarea veniturilor beneficiarilor de venit minim de inserţie cu veniturile ocazionale obţinute din prestarea de activităţi casnice”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.