Iranul a avertizat Statele Unite, via o ambasadă europeană, de atacurile cu rachete astfel încât trupele americane au avut trei ore la dispoziție pentru a se pregăti. Teheranul s-a asigurat că sateliții americani pot detecta aceste planuri, scrie Daily Mail.

„La sosirea avertismentului irakian, armata americană știa deja de câteva ore că Iranul plănuia o lovitură cu rachete. După cum a declarat un purtător de cuvânt militar, ei au știut chiar timpul aproximativ al atacului. Știau de unde și unde vor lovi rachetele, dar nu știau de anvergura atacului”, informează și Fox News.

Pregătirile de „atac”, vizibile din spațiu

Iranienii s-au pregătit pentru atacurile cu rachete împotriva a două două baze aeriene irakiene care adăpostesc trupele americane, asigurându-se intenționat că serviciile de informații din SUA pot detecta planurile via sateliți și interceptări, au declarat oficiali americani pentru Time.

Un responsabil a declarat că aceste avertismente au permis chiar unui ofițer militar american să viziteze una din bazele din Irak și să ofere avertizări cu privire la momentul și locul unde rachetele iraniene urmează să lovească.

Aceste informații contrastează cu remarcile făcute miercuri de înalți responsabili ai armatei americane.

Americanii au intrat în jocul Teheranului

Șeful statului major interarme, generalul Mark Milley, a declarat că atacul iranian cu rachete a avut ca scop uciderea personalului american de la baza irakiană Al-Asad.

Primul ministru irakian, Adel Abdul Mahdi, a dezvăluit anterior că Iranul i-a oferit informații despre loviturile cu rachete, și care au putut oferi trupelor americane timp să se refugieze.

În timp ce rachetele cădeau, Mahdi a precizat că a primit un apel de la Washington în care se preciza că americanii erau la curent cu agresiunea iraniană.

Pentagonul a declarat că Iranul a lansat 16 rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, din care cel puțin 11 au atins baza aeriană irakiană Al-Asad și că una a atins o instalație a bazei Erbil, cealaltă bază atacată, dar nu a provocat nici o pagubă importantă.

Postul de televiziune iranian Press TV a declarat că 80 de persoane au fost ucise în atac. Ulterior, președintele Donald Trump a declarat că niciun american nu a fost rănit sau ucis.