Tăriceanu „consideră insuficient raportul trimis de Ministerul Afacerilor Externe, în special în partea referitoare la măsurile care ar trebui luate în plan instituţional şi în ceea ce priveşte responsabilitatea celor care aveau cunştinţă de situaţia cetăţeanului român Dan Claudiu Crulic“, se arată într-un comunicat al guvernului. În opinia premierului, se impune sancţionarea consulului României la Varşovia, Ioan Preda.

Decedat în urma
unui pneumotorax

Pneumotoraxul (prezenţa aerului în spaţiul pleural) ar putea fi cauza înrăutăţirii bruşte a stării de sănătate şi, ulterior, a decesului lui Crulic, rezultă din datele investigaţiei tribunalului de la Cracovia.

Potrivit cotidianului polonez „Rzeczpospolita“, din document rezultă că, înainte cu o săptămână de decesul lui Claudiu Crulic, s-a produs o înrăutăţire bruscă a stării sănătăţii acestuia, provocată de perforarea accidentală a pleurei în timpul unei intervenţii.

Concret, pe 11 ianuarie a.c., în timpul unei încercări de canulare transjugulară, s-a produs perforarea accidentală a pleurei drepte şi intervenţ ia a fost sistată. Arestatul a ajuns atunci cu diagnosticul pneumotorax la Secţia de chirurgie a spitalului din cadrul penitenciarului, unde s-a efectuat drenajul, dar starea tot mai proastă a sănătăţii sale a determinat rămânerea în spital până pe 17 ianuarie.

În urma adeverinţei medicale trimise în acea zi, tribunalul i-a anulat arestul. Acuzatul a ajuns la Spitalul Ministerului de Interne al Poloniei, unde a decedat în ziua următoare.

Inspectorul are totuşi unele îndoieli legate de momentul în care cadrele medicale au solicitat tribunalului acordul pentru tratarea forţată a lui Crulic, în ciuda opoziţiei acestuia, considerând decizia tardivă.