Premierul Ludovic Orban a declarat că joi va avea o întrevedere cu reprezentanții industriei HoReCa pentru a stabili data redeschiderii restaurantelor.
Prim-ministrul a ținut se precizeze că redeschiderea restaurantelor va depinde foarte mult de măsura în care patronii își vor asuma să respecte regulile de distanțare socială.
„Mâine(joi - n.r) o să am o întâlnire cu domnul ministru Tătaru, cu domnul ministru Popescu și cu reprezentanții industriei HoReCa.
O să stabilim data pentru redeschiderea restaurantelor. Această dată se va stabili doar dacă și patronii de restaurante se vor angaja să respecte aceste măsuri de protecție. Este evident dacă te uiți la terase, dacă te uiți pe plaje, nu se respectă regulile.
Noi trebuie să mobilizăm toate instituțiile de control, pentru că se vede cu ochiul liber că nu se respectă regulile. Organele de control vor merge și în primă fază vor da avertisment, dacă cei vizați nu se conformează, a doua oară vor da amenzi, iar dacă nici așa nu se conformează, atunci se vor ridica autorizațiile de funcționare”, a spus Ludovic Orban, la TVR.
Restaurantele ar fi trebuit să se deschidă de la 1 iulie, însă din cuaza creșterii cosiderabile a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, a patra etapă a măsurilor de relaxare a fost amânată.
Indecizia guvernanților în privința deschiderii restaurantelor, de la 1 iulie, produce îngrijorare în domeniul turismului, o nouă amânare însemnând afectarea nu numai a turismului ci și a economiei în general, avertizează președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad.
Președintele FPTR, Mohammad Murad, crede însă că deschiderea restaurantelor este necesară. „Ar trebui să fie deja deschise. Este obligatoriu. Soluția de până acum nu e cea mai bună. Nu mi-e frică să spun asta. Nu există motive reale pentru a nu le deschide. Nu înseamnă că deschiderea restaurantele se limitează doar la restaurante, înseamnă întreaga economie”, a explicat Mohammad Murad pentru EVZ.
El a ținut să precizeze că investitorii în turism nu sunt oameni care „vând o bere sau un șnițel de pui” într-un restaurant. Potrivit președintelui FPTR, „prin noi funcționează, se descarcă tot ce înseamnă producție, de la alimente de toate categoriile, la băuturi și, în special, capitalul românesc. Pentru că toată producția românească își descarcă produsele prin industria ospitalității, HORECA”.
Mohammad Murad consideră că încă o amânare a deciziei de deschidere a restaurantelor va lovi și mai mult economia. „În fiecare zi se închid sute de firme, pentru că nu mai rezistă. Important pentru noi, acum, să nu fim noi din cei care închidem mâine. Încercăm să rezistăm. Fiecare cum se descurcă. România este singura țară din Europa care ia în continuare aceste decizii. Chiar și Boris Johnson a anunțat că va ridica toate restricțiile în Marea Britanie”, a încheiat președintele Patronatului Hotelierilor din România.