Se alege praful de stadioanele "Steaua" şi "Dinamo"!

Se alege praful de stadioanele "Steaua" şi "Dinamo"!

Steaua şi Dinamo se mută în casă nouă. Din toamnă, cele două formaţii-fanion ale fotbalului românesc vor juca pe "Naţional Arena". Stadionul din Ghencea va rămâne fără gazon şi fără nocturnă.

Echipele de fotbal Steaua şi Dinamo se vor muta în această toamnă pe "Naţional Arena". Din diverse motive, proprietarii stadioanelor din Ghencea şi din Ştefan cel Mare, MApN şi MAI, vor rămâne cu "marfa" în soare, steliştii şi dinamoviştii urmând să plece în "exil".

Disensiunile dintre Gigi Becali şi generalii din Ministerul Apărării Naţionale, pe tema chiriei pe care FC Steaua trebuia să o plătească pentru că folosea arena din Ghencea au dus la situaţia fără precedent în care "roş-albaştrii" nu vor mai juca pe stadionul pe care au scris istorie.

Steaua va disputa primele partide din noul sezon al Ligii I la Buzău, apoi se va muta în casă nouă, pe "Naţional Arena".

Datorii de peste un milion de lei

Becali nu vrea să plătească chiria anuală, de 350.000 de euro, pentru stadionul "Steaua", şi ameninţă că va lua cu el gazonul arenei, instalaţia de nocturnă şi scaunele. Ieri, CS Steaua a remis un comunicat în care se specifică faptul că echipa de fotbal poate rămâne în Ghencea dacă îşi plăteşte restanţele financiare.

Gigi Becali ar trebui să scoată din buzunar 997.705 de lei, sumă reprezentând contravaloarea chiriilor aferente perioadei 1 iulie 2010-31 mai 2011, plus 258.148 de lei, bani care reprezintă penalităţile adunate până pe 31 decembrie.

Cum Gigi nu are de gând să plătească vreun leu către MApN, Steaua a părăsit deja complexul din Ghencea. În timp ce foştii mari jucători stelişti sunt afectaţi de această mutare, Meme Stoica, managerul general, minimalizează situaţia: "Şi Arsenal a plecat de pe stadionul «Highbury» pe «Emirates», la fel cum Juventus a părăsit arena «Delle Alpi»!".

Stadionul din Ghencea a fost construit în timp-record, în perioada martie-octombrie 1973. Peste 4.000 de militari au lucrat la amenajarea arenei. Doar pentru suprafaţa de joc s-au scos 80.000 de metri cubi de pământ. Stadionul, care a costat 25 de milioane de lei, a fost inaugurat pe 9 aprilie 1974, la un meci-test cu OFK Belgrad (scor 2-2).

CE SE POATE FACE PE "STEAUA"

Arena ar putea fi transformată în platou de filmare

  • Colonelul în rezervă Nerva Traian Draghia a coordonat construirea arenei din Ghencea. "Am muncit şi cu lopata acolo. Nu am fugit de muncă. Ordinul era clar. Stadionul trebuia terminat până în octombrie 1973. Şi am reuşit să ducem treaba la bun sfârşit. Nu mai ţin minte câţi soldaţii au luat parte la această lucrare. În zona unde a fost construit stadionul erau nişte unităţi militare. În rest nu era nimic, doar câmp", ne-a declarat ieri Draghia;
  • În Ghencea s-ar putea muta echipa Concordia Chiajna;
  • Stadionul nu este prevăzut cu pistă de atletism şi va rămâne şi fără gazon. Aici s-ar putea desfăşura meciurile de rugby ale Stelei;
  • Stadionul ar putea fi folosit pentru organizarea concertelor, dar şi ca platou de filmare. Recent, realizatorii filmului "Ghost Rider 2", în care rolul principal îi aparţine lui Nicolas Cage, şi-au exprimat la un moment dat intenţia de a turna câteva secvenţe în Ghencea.

350.000 de euro pe sezon a plătit chirie, în ultimii patru ani, finanţatorul Gigi Becali, pentru ca echipa de fotbal Steaua să poată juca în Ghencea. Becali s-a angajat să achite şi utilităţile.

"Am trăit cele mai mari bucurii pe stadionul din Ghencea, atât la Steaua, cât şi la echipa naţională. E mare păcat că s-a ajuns în situaţia în care Steaua nu mai poate juca acolo." EMERIC IENEI - fost antrenor la Steaua SCHISME

Dacă "roş-albaştrii" au ca motiv scandalul cu MApN, "câinii roşii" sunt nemulţumiţi de faptul că arena din Şoseaua Ştefan cel Mare este urâtă şi nu oferă o vizibilitate optimă.

Stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare, pe care Dinamo a disputat partide rămase în istorie, precum cele cu Sampdoria, Sporting Lisabona şi Everton, nu mai este pe placul nimănui.

Suporterii îl consideră urât şi reproşează faptul că nu asigură o prea bună vizibilitate a jocurilor. La marile confruntări, arena a fost neîncăpătoare, chiar dacă se dovedea gigantică (arătându-se golaşă) la confruntările obişnuite (la meciurile de campionat din sezonul trecut, media spectatorilor a fost de numai câteva sute de fani).

Plecarea echipei de fotbal din "Groapă" ar putea însemna realizarea visului pentru chestorul în rezervă Nicolae Berechet, fost membru în Consiliul de Administraţie la FC Dinamo, care declara în urmă cu câţiva ani, mai în glumă, mai în serios: "Dacă nu se va mai juca fotbal pe «Dinamo», atunci o să organizăm acolo curse de ogari!".

Chirie modică

Dacă la Steaua, ministerul Apărării a luat şi pielea de pe Gigi Becali, fixându-i o chirie anuală de 350.000 de euro, "Internele" au fost îngăduitoare cu şefii "câinilor roşii". Contractul are perioadă nedeterminată, iar chiria lunară este de numai 3.000 de euro. FC Dinamo se mai obligă să cedeze 50 la sută din suma încasată de pe urma vânzării biletelor şi să achite cheltuielile curente: apa, lumina, căldura etc.

De asemenea, ministerul pune la dis poziţie baza de la Săftica, care este o unitate militară. Spre deosebire de Steaua, unde Gigi Becali i-a îndepărtat pe generali, conducerea de la Dinamo le-a oferit funcţii, iar ministerului - câte un procent infim din acţiunile clubului.

La marginea oraşului

Chestorul în rezervă Marcel Popescu, retras de la conducerea Clubului Sportiv Dinamo în 2009, a povestit ieri istoria arenei: "Are 17.500 de locuri pe scaune şi a fost ridicată în 1952, într-o groapă. O groapă naturală. Atunci, zona era o extremitate a oraşului. Erau numai ţigani!". Un personaj din conducerea actuală a clubului a completat: "În zonă erau case acoperite de cartoane care le aparţineau ţiganilor! Primarul de atunci a dat ordin să fie evacuată zona şi a dat un termen de păsuire de două săptămâni. Nu s-a întâmplat nimic în acest interval, astfel că a intrat cu buldozerul şi le-a dărâmat!".

LITIGIU ÎN INSTANŢĂ

CS Dinamo se chinuieşte să scoată 3,2 milioane de lei de la FC Dinamo

Ca şi Steaua, şi Dinamo a avut bătăi de cap cu proprietarul stadionului, în cazul arenei din Şoseaua Ştefan cel Mare acesta fiind Ministerul Administraţiei şi Internelor. Scandalurile n-au avut însă amploarea şi gravitatea celor din Ghencea, unde s-a lăsat de multe ori cu ameninţări.

Istoria conflictului dintre ministerul de resort şi FC Dinamo a cunoscut numeroase etape. Chestorul Nicolae Berechet, fost membru în Consiliul de Administraţie, i-a atacat de multe ori pe "cei de la fotbal", dar a revenit repede la sentimente mai bune, mai ales că de multe ori a fost consultat atunci când era numit antrenorul.

Între CS şi FC Dinamo există un litigiu în instanţă care datează din 2005. Cei de la clubul de fotbal refuză să plătească datoriile, solicitând reeşalonarea lor. Procesul se derulează, suma ajungând la 3,2 milioane de lei. "Banii se vor duce la bugetul de stat. Sperăm să nu se mai dea prea multe termene şi să se rezolve cât mai curând", a spus Elisabeta Lipă, şefa de la CS Dinamo.

3.000 de euro este chiria lunară pe care o plăteşte Dinamo ministerului, plus 50 la sută din încasările rezultate de pe urma vânzării biletelor, precum şi a utilităţilor. Contractul de asociere s-a semnat în 2005, pe o perioadă nedeterminată

CE SE POATE FACE PE "DINAMO"

Spectacole cu câini-poliţişti şi pistă pentru elicoptere

  • Stadionul "Dinamo" poate găzdui întreceri de atletism, având din 2001 o pistă de nivel internaţional. Până atunci, arena era înconjurată de o porţiune cu zgură pe care se desfăşurau concursuri de motociclism;
  • Cum Dinamo nu va fi de acord să plătească şi chiria la noua arenă (10.000 de euro pe lună), dar şi chiria la stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare, clubul de fotbal va folosi, probabil, doar baza de la Săftica. În "Groapă" s-ar putea disputa partidele echipei de rugby a "câinilor";
  • "De Ziua Miliţiei se organizau spectacole cu câini-poliţişti", îşi aminteşte Marcel Popescu. Filmate la începutul anilor ’70, imaginile cu câinele "Costel", din seria de filme "BD", sunt şi astăzi la modă.
  • Arena poate fi folosită pentru aterizarea elicopterelor aparţinând "Internelor", dar şi pentru cele private, care aduc persoane accidentate la Spitalul de Urgenţă din vecinătatea stadionului.

REACŢIE

"Nu este bine că Dinamo se mută. În «Groapă» este istoria clubului!“ "În perioada 1981-1984, pe când eram la Luceafărul, săream gardul să-l văd pe Oneaţă (n.r. - Ionel Augustin), idolul meu! Mi-am luat la bastoane de la miliţieni..." GICĂ MIHALI - fost fotbalist la Dinamo în perioadele 1991-1995 şi 1998-2001

Ne puteți urmări și pe Google News