Pentru a stinge prejudiciul din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), instanța a decis identificarea bunurilor și conturilor care aparțin familiei Voiculescu și confiscarea acestora.
În ultimii ani, mogulul media s-a specializat în afaceri cu statul. Astfel, DNA și ANAF s-ar putea îndrepta către aceste contracte pentru a acoperi prejudiciul. Conform ultimei declarații de avere, Voiculescu derula afaceri de milioane de euro cu diverse instituții ale statului. Fostul colaborator al Securității este arendaș de lux pe terenurile ADS sau ale Academiei Române, este negustor de energie sau a făcut înțelegeri cu fosta conducere a Camerei de Comerț și Industrie a României pentru semnarea unor contracte preferențiale. Toate acestea ar putea fi speculate și valorificate la prețul real de inspectorii fiscali în vederea recuperării prejudiciului.
Afaceri din vânt
● O altă sursă de venit ar fi celebrele contracte de arendă semnate în 2007 pentru 20 de ani cu Academia Română, prin intermediul Fundației „Patrimoniu”. Astfel, 2.000 de hectare au fost arendate pe nimic, cu complicitatea administratorului care conducea fundația Academiei.
Având în vedere noul context, se impune o renegociere a acestor contracte sau chiar anularea lor dacă Voiculescu nu mulți bani instituției de stat.
● O nouă afacere cu statul a lui Voiculescu care ar putea fi confiscată de inspectorii fiscali privește înțelegerea cu Consiliul județean Giurgiu prin care mogulul media exploatează, de mai bine de zece ani, 2.600 de hectare din cel mai roditor sol al țării. Ca de fiecare dată, Voiculescu s-a dovedit un abil negociator, reușind să impună în contract o taxă către CJ Giurgiu de râsul lumii. Se judecă cu statul
● El se află în proces cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS), subordonată Ministerului Agriculturii, pentru a pune mâna pe două loturi de teren în Gostinu, Giurgiu, respectiv 1.424 hectare Băneasa, Giurgiu. Pentru acestă suprafață, Voiculescu s-a angajat să plătească 600 kg /grâu/an, o cantitate simbolică raportat la calitatea terenului pe care l-a exploatat fără drept.
● O altă firmă a familiei, Intact Production SRL, a semnat, în 2010, un contract pe 43 de ani cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), condusă pe atunci de Mihail Vlasov. Prin acest document, Intact Production a închiriat 10.673 de metri pătrați care aparțin CCIR și s-a angajat să producă și să difuzeze emisiunea „Și oameni și afaceri”. Pe lângă spațiu, firma lui Voiculescu încasează 800 de euro pentru fiecare emisiune.
● Un alt contract, semnat pentru 25 de ani cu Romexpo (care aparține tot CCIR), vizează închirierea unui pavilion și vânzarea de spațiu publicitare. Astfel, până în 2035, firma lui Voiculescu s-a angajat să plătească 317.082 de euro / an, din care 190.000 de euro achitați în barter, prin publicitate la televizor pentru fosta asociație condusă de Mihail Vlasov.
● O altă sursă de venit substanțială pentru familia Voiculescu venea din editarea revistei bisăptămânale „Loto Prono”. Tipografia Intact a încasat în 2010 – 2012, 2.534.000 de lei de la „Loteria Română”.
Valoare variabilă
● Societatea Sanagra din Santana de Mureș, aparținând familiei mogulului, a contractat de la ADS, în 2005, pentru 20 de ani, 93 hectare teren agricol pentru care plătește o „valoare anuală variabilă”.
● Alte venituri ale familiei reprezintă investițiile făcute cu bani europeni. Astfel, SC Smart Food Solution a obținut 21 milioane de lei pentru construcția liniei de panificație care produce pâinea din gama „Savoria”.
Sentințe dure: 67 de ani de închisoare pentru complicii lui Felix
Pe 8 august 2013, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare. Instanța a mai decis confiscarea averii acestuia până se acoperă prejudiciul de 60 de milioane de euro. Alți 6 complici au fost condamnați la ani grei de închisoare și s-au ales cu sechestru pe averi. Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani închisoare, fostul ministru Sorin Pantiș a primit 7 ani, fostul director al ADS, Corneliu Popa -8 ani, Sandu Cătălin Jean, fost șef al Direcției Juridice a ADS - 6 ani, Vlad Nicolae Săvulescu -6 ani, iar Flavius Pop a primit ani. Ceilalți 4 inculpați au fost condamnați la pedepse cu suspendare, dar au bunurile puse sub sechestru până ce este plătit prejudiciul.
Împrumuturi la nevastă și la Gâdea
În urmă cu doi ani, actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a împrumutat 295.000 de euro de la membrul fondator al partidului din care face parte. Demnitarul a luat cu împrumut acești bani pentru a-și cumpăra o casă situată pe aceeași stradă cu vila lui Voiculescu.
Datorie consistentă
Un alt personaj îndatorat mogulului media este Mihai Emanuel Gâdea, directorul Antena 3 și angajatul Cameliei Voiculescu. În vara lui 2012, el avea de returnat fostului colaborator al Securității nu mai puțin de 695.000 de lei. Alte trei cunoștințe, adică Gheorghe Croitoru, Daniel Breahnea și Luiza Spiru aveau de returnat atunci 47.000 de euro și 42.000 de lei.
În urma condamnării din 8 august, judecătorii au decis confiscarea a două imobile aparținând familiei Voiculescu și de un apartament de pe Şoseaua Kisseleff, cu o valoare estimată de 250.000 de euro. Curtea de Apel a mai decis ca sediul posturilor Antena 1 și 3 şi cel al grupului de firme Grivco să fie confiscate. De asemenea, i s-a confiscat lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 de dolari plus TVA-ul aferent, ce reprezintă chiria pe care a încasat-o mai mulți ani GRIVCO de la Romtelecom.
Felix își supraveghează vedetele de după gratii
Dan Voiculescu își poate urmări vedetele de la Antene, având dreptul la un televizior în celulă, așa cum ne-au precizat reprezentanți ai Penitenciarului Rahova.
Mogulul se află cazat într- o celulă cu șase paturi. „Are aceleași drepturi ca orice deținut: un pachet pe lună, patru vizite și corespondență nelimitată. Televizorul, dacă nu este unul în încăpere, poate fi adus la cererea deținutului, dar trebuie să aibă anumite dimensiuni”, ne-a spus purtătorul de cuvânt de la Rahova, Gabriela Livadariu.
După 21 de zile, Comisia de Individualizare a pedepsei va decide care este penitenciarul care îl va găzdui pentru următorii ani pe Dan Voiculescu. Astfel, el poate ajunge în celulă cu Adrian Năstase la Jilava, cu George Copos la Rahova sau cu Nicolae Vlad, ucigașul studentei japoneze, la Giurgiu, Acestea sunt penitenciarele despre care s-a speculat în ultimul timp că ar putea fi noua casă a mogului.
Poate ieși după trei ani
Cristina Cârlan, purtătorul de cuvânt al Administrației Penitenciarelor, ne-a precizat că: „După ce comisia va decide regimul de detenție (n.r - maximă siguranță, închis sau semi-deschis), deținutul va fi trimis la penitenciarul care corespunde regimului ales”. Felix va putea ieși după trei ani și patru luni și nu după cinci ani, pentru că faptele sale au avut loc în perioada de valabilitate a vechiuluiCod Penal.