Beneficiare vor fi „persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică”, a comunicat Guvernul.

TVA de 9% pentru agricultură

O altă măsură importantă adoptată de Guvern este aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru: îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse pentru însămânțare sau plantare, dar și pentru servicii precum: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc. Impactul bugetar va fi de circa 65,8 milioane lei în 2016, și 190,9 milioane lei în 2017.

Fără impozit la prima dare în plată

O intenție mai veche a Guvernului s-a materializat tot marți, prin ordonanța emisă de Executiv: scutirea de impozit a celor care apelează la legea dării în plată, pentru prima oară. Pentru a îi identifica pe potențialii beneficiari, se va înființa, în cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată.

Va exista și o altă categorie de beneficiari: cei deja executați silit, dar care trebuie să achite impozit pentru vânzarea locuinței la executare silită. Ei au posibilitatea de a apela la darea în plată pentru restul de credit care a mai rămas de achitat. Potrivit ordonanței Guvernului, aceștia vor scăpa la rândul lor de impozitul pe tranzacție, iar cei care l-au achitat vor primi banii înapoi