Un proiect de lege are în vedere scutirea de la plata impozitului pe venit până anul viitor pentru o anumită categorie de persoane fizice. Prin această măsură, autoritățile încearcă să genereze un flux de numerar suplimentar în economie și să realizeze o mapare reală a pieței criptomonedelor.
Proiectul de lege prevede ca persoanele fizice care obțin câștiguri din tranzacțiile cu criptomonede să scape temporar de obligația de a achita impozitul pe venit. Proiectul așteaptă votul decisiv din Camera Deputaților.
Scutirea, valabilă până la 31 iulie 2025
În amendamentul stabilit în comisii se precizează că „prin derogare, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”.
Codului fiscal spune că veniturile din transferul de monedă virtuală sunt încadrate drept venituri din alte surse. Astfel, impozitul pe venit datorat, de 10%, se calculează pe baza declarației unice, prin aplicarea cotei asupra câștigului din transferul de monedă virtuală (determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției).
Dar câștigurile de sub 200 lei/tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
În funcție de nivelul veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede, persoanele fizice pot fi obligate și la plata contribuției la sănătate (cotă: 10%). Proiectul amintit nu se referă și la această obligație, ci numai la impozit.
O mapare reală a pieței criptomonedelor
Potrivit motivării proiectului, „această măsură tranzitorie contribuie la creșterea transparenței în ceea ce privește tranzacțiile cu criptomonede efectuate de contribuabilii din România și ar permite o mapare reală a acestei piețe din economia românească. Prin această măsură temporară, investitorii vor avea posibilitatea de a-și transfera sumele câștigate cu titlu de investiții în instituțiile de credit din România, generând un flux de numerar suplimentar în economie".