S-A SCUMPIT APA. Compania care deservește DOUĂ JUDEȚE a crescut prețul cu 25 la sută în trei ani

S-A SCUMPIT APA. Compania care deservește DOUĂ JUDEȚE a crescut prețul cu 25 la sută în trei ani

Apa s-a scumpit cu 25 la sută, în trei ani, deși operatorul care deservește localități din județele Călărași și Ialomița are pierderi de 53 la sută din rețea. Conducerea Ecoaqua este acuzată că nu poate justifica 5,2 milioane de lei, bani pentru investiții. Unul dintre cei care a aprobat scumpirea apei este acualul senator PNL Răducu Filipescu, fost președinte al CJ Călărași.

Prețul apei furnizat de Ecoaqua, Operator Regional de apă si canalizare în județele Călărași și Ialomița, deținută de autoritățile locale, a crescut, în ultimii trei ani, deși societatea are pierderi de 53 la sută din rețea. Conform informațiilor apărute în presa locală, în anul 2015 prețul apei era de 3.02 lei/metru cub, iar până în prezent prețul a crescut cu 25 la sută.

„În conformitate cu Statutul şi Actul constitutiv, pe 08 octombrie 2015 a fost convocată Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECOAQUA, în vederea discutării următoarelor puncte de pe ordinea de zi, printre care: Propunere de majorare a prețului pentru alimentarea cu apă si a tarifului de canalizare-epurare, pentru întreaga arie de operare”, transmite atitudineadincalarasi.ro.

La adunarea generală în care s-a propus scumpirea apei, atunci, au participat Răducu Filipescu (pe atunci președinte al Consiliului Județean Călărași n.r.) și Cezar Neagu, director executiv al SC Ecoaqua SA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Răducu Filipescu și Cezar Neagu (Foto:atitudineadincalarasi)

Răducu Filipescu considera, în 2015 că „este îndreptățită solicitarea operatorului Ecoaqua de creștere a tarifului, pentru a se putea înlocui rețelele vechi, dar și pentru a se fora puțuri de alimentare, având ca scop realizarea de…economii pentru tratarea apei și potabilizare a acesteia”.

Cezar Neagu a cerut, atunci, majorarea prețului la apă și a tarifului de canalizare. Se solicita o creștere, astfel: – tariful pentru apă de la 3,02 la 3,25 lei …iar la canalizare/ epurare  de la 2,29 lei la 2,78 lei, precizează jurnaliștii călărășeni.

Filipescu și Cezar Neagu semnalau pierderi din rețea la nivelul Ecoaqua de cca. 50%, invocând necesitatea unor investiții prin creșterea capitalului social ca sursă de bani. Pierderile sunt declarate chiar pe site-ul societății.

Numai că, în trei ani scurși de la acea ședință, circa 5, 2 milioane de lei au fost cheltuiți degeaba, arată sursa citată. Mai exact, banii au fost solicitați, atunci, cu justificări incredibile: taxe, avize care nu au fost prinse în proiectul inițial; salariile Unitătii de Implementare a Proiectului care nu au fost acoperite in întregime din Contractul de Finanțare; alte cheltuieli neeligibile, sub formă de corecții, prin prelungirea termenelor contractuale de către constructori, fapt neacceptat de Comisia Europeană.

„Astăzi în 2018 în urma investițiilor cerute de Răducu Filipescu constatăm o pierdere de cca, 53% din rețeaua de apă, și vedem cu ochiul liber că investițiile solicitate atunci au fost un real eșec. Nimeni nu vrea să își asume răspunderea cheltuirii celor 5,2 milioane de lei”, se precizează în analiza publicată de atitudineadincalarasi.ro.

În 2015 prețul apei era de 3.02 lei/metru cub, iar până în prezent prețul a crescut cu 25% Unde se regăsesc performanțele pentru reabilitarea rețelei de apă, în primele de sute de milioane de lei acordate conducerii Ecoaqua?

Taxa pe apa de ploaie

Cele mai uluitoare solicitări făcute, în 2015, le-a avut Cezar Neagu. El a cerut majorarea cotei de capital social a acționarilor. „Este mare nevoie de o infuzie de capital pentru niște achiziții…  pentru sistemul GIS unde lipsesc niște echipamente pe care nu le putem procura”, spunea Neagu. Tot el a cerut ca „primăriile să perceapă o taxă pentru apa pluvială apa pentru a cărei preluare Asociaţia de Dezvoltare Ecoaqua să poata încasa un tarif”. Tariful pe apa de ploaie spunea Neagu, pentru că „peste tot se taxeaza apa pluvială”. Directorul Ecoaqua a cerut ca „Ecoaqua să primească lucrări din partea primăriilor asociate”. O formă de concurență neloială, spuneau la vremea respective, unii consilieri, la adresa firmelor autorizate defavorizat.

Răducu Filipescu a fost acuzat de ANI că, în calitate de președinte al CJ Călărași a acordat, ilegal, din bugetul județean, 1.045.000 lei pentru cele două asociaţii de dezvoltare intercomunitară, Ecoaqua şi Ecomanagement Salubris, în cadrul cărora deţinea calitatea de Preşedinte şi funcţia de Preşedintele al Consiliului Director.