Producătorul de panificaţie dă vina pe majorarea salariului minim pe economie şi că din acest motiv s-a propagat un lanț de scumpiri în domeniul panificației. Iar al doilea motiv invocat este acela că au crescut costurile cu materiile prime necesare în industria panificației. Şi atunci, cu ce ne mai ajută majorarea salariilor dacă preţurile, cel puţin la pâine, au crescut cu fantasticul procent de 20%?
"Dacă prețul de cost se mărește, este firesc să scumpești prețul produsului final. În momentul în care vom avea prețurile clare la materiile prime vom decide și noi dacă scumpim sau nu produsele. Deocamdată, majorarea salariului minim pe economie are un impact de 5-6% în prețul produsului final, la care se adaugă creșterea de 10% a prețurilor materiilor prime. Vom analiza toate aceste aspecte și vom lua o decizie în viitorul apropiat privind o eventuală scumpire a pâinii“, a precizat Cristi Barbu, de la brutăriile Veropan, din Craiova. În ceea ce privește scumpirile materiilor prime anunțate de furnizori, acesta a explicat că se vor scumpi cele din import, cum ar fi drojdie, amelioratori și altele, titrează gds.ro
Ca o concluzie, nici TVA scăzut la 9% nu s-a simţit în buzunarele oamenilor, completând cu "vina" că a crescut salariul minim pe economie şi că sunt nevoiţi să scumpească pâinea cea de toate zilele cu 20%, este totuşi prea mult.
Aflăm că la nivel național, patronatele din domeniul panificației au anunțat că au scumpit prețul pâinii, tot din cauza majorării salariului minim pe economie. Aşteptăm şi alte efecte negative în urma acestor creşteri de salarii care, nu mai par a fi benefice pentru români deoarece le sunt luate acele procente înapoi prin scumpirea mâncării, a utilităţilor dar şi a energiei, gazelor de la 1 aprilie.