9 iulie 2021 este o zi în care cultura românească i-a pierdut pe faimosul istoric Vasile Lechinţan, dar şi pe marele sculptor Dan Mateescu.
Dan Mateescu a fost născut la 8 aprilie 1943, în Moineşti, judeţul Bacău. Absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iaşi (clasa profesorului Vasile Florea, promoţia 1973), acesta a fost atras de latura didactică şi a devenit profesor.
Ulterior, până la vârsta pensionării, unul dintre reperele sculpturii româneşti şi-a găsit locul ca muzeograf la Muzeul Mixt din Tecuci. Încă din 2001, Mateescu a fost membru al Uniunii Artistilor Plastici din România (UAP), filiala Galaţi. În urma acestuia rămân câteva lucrări excepționale. Dintre acestea, merită amintite cele „Mihai Dimitriu” (ciment), „Calistrat Hogaş” (ciment), „Tudor Pamfile” (bronz), „Zbor” (metal), „Monumentul cercetaşului” (bronz) şi „Natalia Negru” (ciment).
O parte dintre lucrările care reprezintă busturile personalităţi tecucene au fost donate de sculptpr Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci. „8 aprilie 1943 – 9 iulie 2021. Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci anunță cu regret încetarea din viață a sculptorului Dan Mateescu.
Principalele repere morale și estetice
Frumusețea și adevărul, permanența, durata și eternitatea, acestea au fost principalele repere morale și estetice care l-au călăuzit pe tenacele sculptor. A creat și a stăpânit formele prin tehnica cioplirii în lemn, dând o valoare deosebită acestora, realizând astfel lucrări pe cât de simple, tot atât de încărcate emoțional și expresiv, punând în fiecare câte puțin din sufletul său de artist.
A fost autorul a numeroase lucrări monumentale și în aer liber în Tecuci, Liești, Buciumeni, Umbrărești, Stănișești, etc, dedicate unor personalități culturale și nu numai cum ar fi: Calistrat Hogaș, Tudor Pamfile, Hortensia Papadat-Bengescu, Ștefan Petică, George Apostu, Ion T. Sion, statuia Cercetașului etc, realizate în piatră, bronz sau ciment, „acestea demonstrând capacitatea artistului de a se înscrie în mediul ambiental și de a compune forme în spațiu”. (Mariana Tomozei Cocoș).
Apreciat de criticii de artă
A lăsat în urma sa lucrări de sculptură purtând amprenta marelui său talent de artist, dublate de un simț al formelor ce denotă o expresivitate aparte. Sincere condoleanțe familiei! Colectivul Muzeului de Istorie Teodor Cincu Tecuci”, au transmis pe Facebook reprezentanţii muzeului.
Criticul de artă Dan Grigorescu îl descria pe Mateescu drept un „sculptor al formelor ample”. „Dan Mateescu e un sculptor al formelor ample, înscrise cu aplomb în spatiu. O simbolistică pe care o putem citi cu usurinţă, pentru că potrivit unui principiu fundamental al poeticii, e concepută cu claritate.
O monumentalitate potenţială se relevă în unele dintre lucrările lui, cioplite cu un simt al raporturilor constructive.” În dimineaţa zilei de 9 iulie a murit şi Vasile Lechinţan, pentru care medicii n-au mai putut face nimic. Altfel, amintim că în acest an a murit şi sculptorul Arturo Di Modica, creatorul unei statui emblematice de pe Wall Street.