Scrisorile lui Osama ben Laden. Americanii au publicat zeci de documente găsite în casa liderului al Qaida

Scrisorile lui Osama ben Laden. Americanii au publicat zeci de documente găsite în casa liderului al Qaida

17 documente, dintre miile recuperate din reşedinţa liderului Al Qaida Osama ben Laden, la Abbottabbad, în Pakistan, în cursul operaţiunii de comando în cursul căreia a fost ucis la 2 mai 2011 liderul reţelei teroriste, au fost publicate astăzi de un site american

Publicate în versiune originală şi traduse în engleză pe site-ul de internet al Centrului de combatere a terorismului al academiei militare West Point, aceste scrisori, al căror autor sau destinatar era ben Laden, au fost scrise între septembrie 2006 şi aprilie 2011.

Conform uneia dintre scrisori, datată mai 2010,  liderul al Qaida era preocupat de ”victimele civile inutile” în rândul populaţiei musulmane provocate de atentatele comise de organizația sa. ”Cerem fiecărui emir din regiuni să acorde o mare atenţie controlului activităţii militare” şi ”să anuleze alte atacuri din cauza posibilelor victime civile inutile”, scria fostul lider al Al-Qaida într-una din cele 17 epistole. Într-una dintre scrisori, liderul al Qaida făcea referire la ”frații pakistanezi de încredere”, însă la un moment dat sugerează că ar fi îngrijorat din cauza serviciilor de informații din această țară.  De asemenea, el dă instrucțiuni membrilor familiei sale să meargă în Pakistanan și să se asigure că nu sunt urmăriți, în cazul în care serviciile secrete i-ar folosi ca momeală pentru a ajunge la locuința sa, transmite BBC.

Până la final, bin Laden a rămas însă axat pe atacarea americanilor şi organizarea de atacuri pentru uciderea unor lideri ai SUA.  El dorea să fie vizate avioane la bordul cărora se aflau generalul David Petraeus şi chiar preşedintele Barack Obama, considerând că un asasinat ar arunca SUA în criză.

Ne puteți urmări și pe Google News