După ce ieri a transmis către Curtea Constituţională a României o adresă în care spunea că pe listele electorale permanente se află 18.292.514 de persoane, ministrul de Interne, Ioan Rus, s-a răzgândit şi a trimis azi o nouă scrisoare, în care susţine că nu ştie exact câţi alegători există în România.
În adresa de astăzi a ministrului Rus se menţionează că "Ministerul de Interne, ca administrator al bazei de date, nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele eletorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale".
"Datele de mai sus pot fi de natură să afecteze numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente", încheie şeful de la Interne.
Poziţia ministrului Ioan Rus este incalificabilă. Practic, ministrul anulează rolul MAI în stat şi admite, indirect, că e un haos în ministerul pe care îl conduce. Dar cel mai grav este faptul că, prin faptul că-şi ascunde capul în nisip, Ioan Rus aruncă în aer rezultatul alegerilor locale, desfăşurate în luna iunie, şi care au avut ca referinţă datele statistice puse la dispoziţie tot de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aceleaşi date folosite în iunie au fost valabile şi pentru referendum.
Prin neasumarea cifrelor oficiale pe care le-a furnizat Biroului Electoral Central, conform atribuţiilor ce-i revin, Ioan Rus se autosuspendă din funcţie, vrând să iasă din încleştare printr-o atitudine laşă. În finalul scrisorii adresate Curţii Constituţionale, Ioan Rus pasează responsabilitatea, extrem de curajos, către Autoritatea Electorală Permanentă.
INS: Recensământul din 2011 nu permite "dezagregarea pe grupe de vârstă"
De cealaltă parte, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu susţine, în adresa pe care a trimis-o către CCR, că: "În prezent, rezultatele provizorii nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste".
Astfel, datele de la recensământul din 2011 nu pot fi folosite în calcularea numărului de alegători din România. Datele definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2011 vor fi date publicităţii în semestrul II al anului 2013.
"În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie sau la oricare altă dată calendaristică", îşi întăreşte poziţia INS.
- Petiţie EVZ în atenţia lui Crin Antonescu: "NU sunt mort şi NU am votat la referendum. Sunt VIU şi trăiesc în România"
- MRU: USL încearcă deturnarea unei realităţi prin sesizarea depusă la CCR
- Expertul Laura Ştefan demontează contestaţiile USL de după referendum: "Discuţia e închisă"
- Viviane Reding aşteaptă decizia CCR pentru a comenta referendumul
- Blaga: Datele comunicate de BEC arată că referendumul este invalid
- Băsescu despre sesizarea lui Zgonea şi Filip: CCR decide