Scrisoare deschisă: ”Timișoara a devenit terenul unor conflicte între primar și presă”

Convenția Organizațiilor de Media-COM, o rețea de 32 de organizații media care a adoptat Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist, ia atitudine vizavi de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, intrat în conflict deschis cu jurnaliștii din oraș și nu numai. Organizația a transmis, vineri, o scrisoare deschisă, pe care o reproducem în cele ce urmează.

”Convenția Organizațiilor de Media-COM constată cu îngrijorare lipsa de transparență a municipalității timișorene care obligă jurnaliștii să facă cereri scrise pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informația publică pentru orice informație. Adeseori, cererile sunt declinate cu argumentul nejustificat al ”protecției datelor”. Un caz recent este refuzul primarului de a furniza CV-ul unei consiliere, instanța hotărând ca documentul cerut de jurnaliști să fie făcut public.

Totodată  COM dezaprobă conduita primarului municipiului Timișoara față de presa locală. Jurnaliști de la pressalert.ro, deBanat.ro, Opinia Timișoarei, pentrutimisoara.ro, corespondenți de la Evenimentul zilei, Mediafax ș.a. au fost catalogați de primarul Nicolae Robu,  în conferințe de presă, drept ”mizerabili”, "penibili", "stupizi", "cumpărați", "jurnaliști de terasă", iar pressalert.ro este numit "pressabject". Investigațiile sau criticile aduse serviciilor publice municipale sau unor proiecte ale primarului îi stârnesc acestuia suspiciuni că jurnaliștii ar acționa în numele unor ”grupuri de interese”. Totuși, edilul nu a apelat niciodată la căi legale pentru a procura dovezi. De asemenea, solicitarea scrisă a peste 30 de oameni de presă, depusă de 2 ani, pentru a se acorda titlul de Cetățean de onoare post mortem fondatorului ziarului Timișoara, Oscar Berger, s-a lovit de refuzul obstinat al lui Nicolae Robu. Comunicarea excesivă pe Facebook, consacrarea like-urilor ca voturi de încredere sau transmiterea unor interviuri apologetice, luate de subalterne de partid pe TV-Primăria, canal online al municipalității, reprezintă instrumente de imagine în locul unei comunicări publice relevante.

Este regretabil că Timișoara a devenit terenul unor conflicte între primar și presa care își exercită funcția critică, iar comunicarea publică este viciată în detrimentul cetățenilor care au dreptul să fie corect informați. De aceea, facem apel la transparență, civilitate și decență în relația autorităților cu mass-media, în numele mecanismelor democratice care conferă presei un rol important în societate”.