O scrisoare ciudată. 12 ambasade sugerează suspendarea adoptării legislației penale

O scrisoare ciudată. 12 ambasade sugerează suspendarea adoptării legislației penale

Reacția ambasadelor la modificările legislației penale are câteva aspecte interesante, care vor genera dureri de cap la București.

În primul rând, spre deosebire de schimbările din OUG 13, care au pus întreaga țară pe jar, modificările de acum sunt la vedere.  Amendamentele la codurile penale sunt transparente și au parcurs toate etapele legale și procedurale. O analiză juridică asupra textelor de modificare arată că 70% din modificări sunt preluate de parlamentari de la CSM și CCR.

Marea mjoritate a prevederilor pun în acord legislația internă cu cea europeană, ceea ce este incontestabil un lucru necesar. Este posibil ca unele prevederi noi să aibă chichițe de aplicabilitate, dar nu par a fi cele contestate vocal de Opoziție.

Dimpotrivă, în această perioadă, au apărut dovezi care arată că articolele incriminate de Opoziției și chiar de unele instituții publice sunt de fapt interpretate tendențios, omițând în mod intenționat paragrafe întregi care răstoarnă argumentul legal. 

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua ciudățenie legată de reacția ambasadelor este caracterul ei tardiv. Este greu de crezut că partenerii externi au aflat abia ieri de modificările aduse legislației penale și că unele prevederi ar putea să fie păguboase. Naivitatea este departe de a caracteriza comportamentul unei ambasade.

Proiectele de lege privind codurile penale au intrat în linie dreaptă în Parlament, iar scrisoarea semnată de cele 12 state reprezintă de facto o tentativă de a bloca adoptarea lor. Este clar că intenția reală a ambasadelor nu este cea declarată în mesajul oficial.

A treia ciudățenie este momentul publicării scrisorii, fix după eșecul moțiunii depuse de Opoziție. Ambasadele semnatare au așteptat deznodământul zilei de ieri din Parlament pentru a decide cum să se poziționeze. 

A parta ciudățenie este caracterul aluziv al scrisorii date publicității, pretextul oficial invocat fiind afectarea luptei contra infracționalității transfrontaliere. Pornind de la acest aspect, statele semnatare solicită o stopare a întregului pachetul legislativ. Nu este de mirare dacă această reacție lipsită de onestitate va genera frustrare și nervozitate în Parlament și la Guvern. 

Al cincea ciudățenie este  totala lipsă de reacție cu privire la nerespectarea deciziei obligatorie a CCR de către Klaus Iohannis.