Preşedintele Fundaţiei Ideea Contemporană, scriitorul Laurian Stănchescu, îi cere şefului statului, Klaus Iohannis, să organizeze o sărbătoare naţională pentru sculptorul Constantin Brâncuşi.
„Casa Titanului din Hobiţa intră în pământ de la o zi la alta, patrimoniul Brâncuşi din Târgu-Jiu se prăpădeşte sub ochii autorităţilor, mormântul său este în pământ străin, lucru de care suntem vinovaţi, iar memoria îi este nepreţuită pe pământul românesc, Brâncuşi fiind cetăţean român, nu francez, afirmaţie susţinută prin documentele pe care le am. În fiecare an, pe 19 februarie, Brâncuşi este omagiat de toată lumea artistică internaţională, numai în ţara sa clopotele de sărbătoare tac. Vă rog să vă implicaţi şi să organizăm împreună în Ţara lui Brâncuşi o sărbătoare naţională pentru «părintele sculpturii moderne»”, îl solicită Stănchescu şefului statului român.
Laurian Stănchescu afirmă că România încă nu i-a cerut iertare lui Brâncuşi pentru umilirea sa din 1951, când a vrut să vină acasă cu toată Opera, dar a fost „refuzat şi batjocorit” la Academia Populară Română, şi că acesta a dorit să moară unde s-a născut şi să fie îngropat în pământul strămoşilor, însă a murit la Paris. Scriitorul arată că, în 1931, regele Carol al II-lea îl invită la Palat pe Nicolae Iorga, rugându-l să-i dea o idee cu privire la destinul ţării. „Savantul îl îndeamnă pe suveran să-şi asume înainte de toate valorile spirituale ale poporului, singura zestre naţională care ne păstrează identitatea şi perenitatea. Drept urmare, pe 22 septembrie 1931, Brâncuşi este decorat de Carol al II-lea cu ordinul «Meritul cultural pentru arte plastice», la propunerea istoricului Nicolae Iorga”, aminteşte scriitorul Laurian Stănchescu.