Evenimentul ZileiPoliticaScriitorii din închisori, în pericol. Un senator a depus un proiect de lege care-i vizează

Scriitorii din închisori, în pericol. Un senator a depus un proiect de lege care-i vizează

Scriitorii din închisori, în pericol. Un senator a depus un proiect de lege care-i vizează
Senatorul Partidului Noua Republică Valeriu Todiraşcu a depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru abrogarea articolului care permite eliberarea înainte de termen a celor care produc opere ştiinţifice în închisoare.

"Trebuie oprită frenezia corupţilor cu 'gulere albe' care scriu cărţi pe bandă rulantă pentru a scăpa de puşcărie. În esenţă, propunerea legislativă semnată de 15 deputaţi şi senatori de la principalele partide politice reprezentate în Parlament, vizează abrogarea literei f) de la art. 96, alin (1) din Legea 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se permite reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate", se arată într-un comunicat de presă transmis de inițiator. 

Potrivit sursei citate, Noua Republică consideră că această prevedere nu are o justificare evidentă şi reprezintă doar "un tertip" prin care se poate scăpa mai devreme din puşcărie. 

"Sunt o sumedenie de politicieni de vârf, fotbalişti sau îmbogăţiţi ai vremii care o dată ajunşi la închisoare şi-au descoperit talente literare şi ştiinţifice nebănuite şi au reuşit, fiecare, în doar câteva luni, să publice mai multe cărţi decât tot Institutul Cultural în câţiva ani. Este inadmisibil ca aceşti oameni condamnaţi pentru corupţie să beneficieze de o lege lacunară care le permite să se întoarcă mai repede la averile obţinute prin furt şi să ne dea apoi lecţii de moralitate şi bună creştere", a mai declarat Valeriu Todiraşcu. 

Pe de altă parte, potrivit Noua Republică, există "un sistem" care le permite celor care dispun de mijloacele pentru "a fabrica lucrări ştiinţifice" peste noapte să scape mai repede de pedepse. 

 


Accesează: