Scoțienii n-au luat cu asalt doar pub-urile, ci întreaga Bavarie. Corespondență din Munchen, de la Daniel Nanu. UEFA Euro 2024

Scoțienii n-au luat cu asalt doar pub-urile, ci întreaga Bavarie. Corespondență din Munchen, de la Daniel Nanu. UEFA Euro 2024 sursa: Daniel Nanu

Euro 2024. Mai sunt puține ore până la marea deschidere a Campionatului European de Fotbal, Germania 2024. De la ora 22.00, ora României, o oră mai devreme la Munchen, țara gazdă întâlnește Scoția. O națională ai cărei fani celebri au invadat nu doar terasele și barurile de aici, ci chiar întreaga regiune Bavaria

Euro 2024. Ca la Glasgow sau Dundee

Peroanele gărilor ale căror trenuri curg spre uriașa gară centrală sunt pline de scoțieni, ca la Glasgow sau Dundee. Toți poartă celebrele tricouri bleumarin, unii dintre ei nelipsitele kilturi, ce-i drept lipsesc cimpoaiele, dar aproape niciunuia nu le lipsește măcar câte o cutie de bere.

Euro 2024

sursa: Daniel Nanu

Mulți poartă tricouri vintage, din anii 80, de pe vremea lui Dalglish, Souness ori Archibald sau chiar mai înainte. O jumătate de vagon e ocupat de o gașcă purtând tricouri albe cu chipul lui Billy Gilmour, mijlocașul lui Brighton. „Why Gilmour?”. „We are his family”. Familie numeroasă, ăștia, de-ai lui Gilmour!

„You`ll never walk alone”

În gara din Munchen, o formație rock cântă la nesfârșit nemuritorul „You`ll never walk alone”, care nu e doar imnul preluat de Liverpool pe vremea celebrului Bill Shankly, ci adoptat și de Celtic Glasgow acum aproape 60 de ani! Călători care nu cred că au legătură cu fotbalul privesc înmărmuriți. Fanii cu tricouri bleumarin și kilturi în carouri cântă din toți rărunchii, de nu mai știi care e trupa și care-s fanii. Apoi, cu vocile antrenate și udate atâta amar de vreme, „Scotland, Scotland!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre veteranii fanilor scoțieni poartă cu mândrie o căciulă „blindată”. Căciula este ticsită de insigne strânse la marile competiții ale sportului, acolo unde suporterul și-a susținut favoriții.

Reporterul Evenimentul zilei și un fan scoțian, cu o pălărie plină de insigne din toată lumea

Scrisoarea lui Gundogan

Dincolo, la gazde, căpitanul Ilkay Gundogan a publicat o scrisoare în celebrul tabloid Bild, cu titlul încurajator, dar cam îndrăzneț: „Ne dorim să devenim campioni europeni!”. Sigur, dacă ești căpitanul Mannschaft, poți să-ți dorești, mai ales la tine acasă. „Vă rugăm să ne ajutați să ne îndeplinim visul împreună!” își încheie Gundogan scrisoarea-manifest. Emoționant, nu-i așa?