Potrivit unui sondaj realizat de ScotScen, doi din trei scoțieni (67%) fie doresc ca Marea Britanie să iasă din UE, fie vor ca puterile UE să fie reduse (42%). Aceste cifre arată o creștere de 14% a euroscepticismului în Scoția din 2014 până azi, și cu 27% față de 1999, când a fost înființat Parlamentul scoțian.

Un alt motiv pentru care planurile de independență ale lui Sturgeon sunt periclitate este reținerea UE de a accepta aderarea rapidă a Scoției. UE se află ea însăși în căutarea unei formule viabile și negocierile cu un nou membru, fie el și o parte din Marea Britanie, ar însemna dificultăți în plus. Mai mult, integrarea Scoției în UE ar irita profund Spania, a patra economie din Uniune, deoarece ar încuraja Catalonia pe calea obținerii independenței.

Ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, i-a spus răspicat Nicolei Sturgeon că, în cazul obținerii independenței, Scoția va trebui „să se așeze în spatele cozii” de aderare la UE

Din aceste motive, potrivit unor surse din interiorul Partidului Național Scoțian, Sturgeon și-ar dori acum ca Scoția să adere la Asociația Europeană de Liber Schimb (FETA), din care mai fac parte Norvegia și Islanda.

La un prim referendum care a avut loc în septembrie 2014, scoțienii s-au opus independenței de Marea Britanie, cu 55% – 45%, prezența fiind una record, de 84,6%