Scot milioane de euro de unde nimeni nu s-ar gândi, dar au probleme cu legea

Scot milioane de euro de unde nimeni nu s-ar gândi, dar au probleme cu legea

O infracțiune comisă și un prejudiciu uriaș au pus în alertă autoritățile.

Foarte mulți bani făcuți de oamenii care știu să găsească oportunități financiare. Zeci de milioane de euro stau în spatele unei afaceri cu cartoane. Însă, pentru că este vorba și de un prejudiciu, iar cei care au inițiat businessul nu sunt chiar onești, oficialii de la Europol au demarat o anchetă care îi vizează pe acești „hoți de cartoane”.

Inițial, cartonul trebuia să fie reciclat, dar el a fost recuperat de persoane care au reușit să-l valorifice și să producă milioane de euro. Serviciul pentru Protecția Mediului (SEPRONA) din Spania, care este parte a Gărzii Civile, a fost fondat pentru a se ocupa cu prinderea hoților de carton.

Conform estimărilor făcute de autoritățile iberice, jumătate din acest material ce ar fi trebuit să fie reciclat a fost furat, astfel că s-au înregistrat pierderi la buget de 16 milioane de euro, conform perol.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul acestui an, cei de la SEPRONA au demarat o operațiune botezată „Hârtia” pentru a destructura organizația ce se ocupa cu afacerea cartoanelor. Au fost identificați 42 de suspecți, din care 39 erau români, iar trei dintre ei spanioli. Cei vizați de autorități au fost acuzați de furatul și distribuirea a mai mult de 67.000 de tone de carton reciclabil, care a dus la creareaui un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro anual.

În 2016, au fost introduse noi modele de pubele, care au fanta mai mică, pentru a împiedica hoții de carton să aibă acces în interior pentru a extrage mult râvnitul conținut. Există dovezi bazate pe fotografii ale hoților care intrau în vechile containere. Însă, procesul a fost amânat în acest an, din cauza pandemiei provocate de coronavirus, mai menționează sursa citată.

„Fenomenul este mult mai larg răspândit decât v-ați putea imagina în Europa. S-a ajuns de la furtul de hârtie la spălare de bani și fraudă, cooperând cu autorități atât de pe plan național, cât și internațional”, a spus José Alfaro Moreno, omul care anchetează neregulile ecologice din cadrul Europol.