Elevii din mai multe școli din București sunt nevoiți să meargă la orele de curs chiar și în trei schimburi din cauza aglomerării și creșterii numărului de locuințe noi din Capitală fără să se țină cont de infrastructura educațională.
Părinţii caută acum disperaţi bone cu normă întreagă pentru a putea asigura supravegherea copiilor înainte şi după cursuri.
În prezent, în nouă şcoli din Bucureşti care au ciclul de învăţământ primar copiii merg în trei schimburi la şcoală, în 338 de unităţi există câte două schimburi şi doar în 74 este un singur schimb, potrivit datelor de la Inspec¬toratul Şcolar al Capitalei. Astfel, 81% dintre elevi învaţă în două schimburi în Bucureşti, în 18% merg într-un singur schimb, iar 2% merg în trei schimburi, potrivit ZF.
Un alt motiv al supraaglomerării şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti este introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar.
„Introducerea clasei pregătitoare s-a făcut forţat neţinându-se cont de faptul că poate nu există spaţiu de şcolarizare. Încă din primul an de la implementarea acestei măsuri, clasele pregătitoare au reprezentat un efectiv suplimentar de 17.000 de copii“, a explicat Marian Banu, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar al Muncipiului Bucureşti
El a mai spus că Inspectoratul şcolar, de exemplu, a fost nevoit să golească spaţiile dedicate cancelariilor, depozitelor şi bibliotecilor pentru a facilita accesul în învăţământul primar al claselor pregătitoare.
Numărul mare de elevi din unele şcoli din Bucureşti a „forţat“ liderii unităţilor şcolare să redcă din numărul de ore sau durata lor, astfel încât unii elevi care vin la şcoală în schimbul întâi stau la şcoală circa trei ore. Acest lucru pune în dificultate şi părinţii care nu pot să ajungă la şcoală pentru a-şi lua copiii.
Una dintre şcolile cu învăţământ primar din cartierul Militari este Şcoala nr. 198. Potrivit informaţiilor de pe site-ul şcolii, numărul total de elevi depăşeşte 1.000, iar aceştia vin în două schimburi la şcoală. În plus, în clasele pregătitoare sunt înscrişi, în medie, câte 30 de copii/ clasă. O oră de studiu a elevilor care vin în primul schimb este de 45 de minute, orele încep la 8.00 şi se termină la 11.35.
Într-o situaţie critică se află şi grădiniţele, având în vedere că statisticile arată că numărul de grădiniţe de stat s-a diminuat semnificativ faţă de mijlocul anilor 90, iar o mare parte a celor care astăzi sunt funcţionale sunt deţinute de investitori privaţi.