„Cumințenia Pământului” Scoate Guvernul 10 milioane de euro sau acceptă proprietarii 6 milioane

Astăzi se încheie campania de subscripție publică pentru strângerea banilor ne cesari achiziționării sculpturii „Cumințenia Pământului”.

 Așa cum se vede din materialul alăturat, emoția colectivă a „stors” de la populație doar 800.000 – 1.000.000 de euro. E greu de crezut că se strâng în 24 de ore restul de 5 milioane de euro necesari cumpărării, dar orice minune este posibilă, cum ar fi unul sau mai mulți donatori surpriză. Chiar dacă este un eșec campania de subscripție, pentru Guvern se pare că afacerea este departe de a se încheia.

Dreptul de preemțiune

După cum se știe, în primăvară, ministrul Culturii de atunci, Vlad Alexandrescu, a anunțat că statul român și-a exercitat dreptul de preemțiune și va cumpăra opera lui Constantin Brâncuși cu suma de 11 milioane de euro.

Pe 14 martie 2016, ministrul le transmite proprietarelor sculpturii că oferă suma de mai sus. Două zile mai târziu, ele lasă la registratura ministerului o hârtie prin care-și dau acordul pentru sumă (trebuie spus că inițial se cereau 20 de milioane pentru lucrare) dar spun că vor banii până la 1 aprilie.

De aici lucrurile se complică.

Puterea unui proces verbal

Pe 25 martie, reprezentanții statului semnează un proces verbal cu proprietarii prin care părțile se obligă să semneze un contract de vânzare-cumpărare, convin asupra prețului și asupra datei de virare a banilor, 31 octombrie. În paralel, Guvernul a anunțat că nu cumpără statuia dacă nu se strâng 6 milioane de la donatori. Semnele arată că nu se strâng banii. Ce se va întâmpla?

Prima variantă este ca ministrul Culturii să-i informeze pe proprietari că nu cumpără. Sursele noastre spun că în acest caz e posibil să se declanșeze procese, pentru că proprietarii consideră că procesul verbal din 25 martie are puterea unui ante-contract de vânzare-cumpărare. Se pot cere despăgubiri de toate felurile. Pentru un proces pentru întreaga sumă le trebuie bani serioși de taxă de timbru. E posibil să dea statuia cu ce preț pot obține la o licitație și astfel să existe banii pentru un proces cu statul, pentru diferența între prețul obținut și suma promisă sau chiar pentru toată suma convenită.

Calea proceselor e cea mai dificilă și pentru proprietari și pentru Guvern. Celelalte două soluții sunt la îndemâna executivului. Prima e ca, până la 31 octombrie, să încerce să convingă actualii deținători ai operei să accepte suma strânsă de la populație plus cele 5 milioane de la buget. După estimările de la această oră înseamnă 6 milioane de euro.

E posibil să fie acceptată această soluție, mai ales că proprietarii știu că opera e în patrimoniul național și că nu o pot vinde în străinătate. Ei știu și că un eventual cumpărător nu o va putea scoate afară din țară decât după lungi procese.

În fine, ultima soluție este ca, la așteptata rectificare bugetară din toamnă, Guvernul să aloce diferența de până la 11 milioane de euro pentru achiziție. E cea mai puțin probabilă.

Astăzi, ultima zi a campaniei de subscripție națională

 Cumințenia Pământului încă are soarta sub semnul întrebării. Ministerul Culturii tace. Opinia publică nu a aflat ce sumă s-a strâns până acum. Astăzi este ultima zi a campaniei de subscripție națională. Am încercat să aflăm de la Ministerul Culturii care este situația: câți bani s-au strâns, ce se întâmplă mai departe. Răspuns: „Vom transmite un comunicat de presă și va fi o conferință de presă. S-au strâns o parte din bani”. Când va fi conferința nu se știe. Nu am mai primit niciun răspuns. Se vehiculează că s-a strâns în jur de 1 milion de euro. Ar mai fi nevoie de... 5 milioane de euro. Guvernul a adoptat, la 30 martie, o ordonanță de urgență prin care se stabilea că donatorii își vor putea deduce aceste donații din impozitul pe profit, (se modifica și Codul Fiscal pentru asta). Campania de subscripție publică a început abia pe 19 mai, deși inițial se anunțase că va începe în aprilie. (Carmen Anghel)