Profesorii îi aliniază, nu-i lasă să se familiarizeze prea mult cu tabla pe care n-o vor vedea în şcoli prea curând. „Haideţi, haideţi! Unde sunt ceilalţi?“, îi adună profesoara. „Dar vrem să ne mai jucăm!“, protestează, fără succes, ţâncii.

Învăţarea ca joacă este tema Târgului Educaţional Bucureşti 2008. Cea de-a patra ediţie a evenimentului a debutat la Sala Polivalentă miercuri, 8 octombrie, şi se va închide astăzi, la ora 17.00.

O tablă cât încălzirea pe o iarnă

Reprezentanţii firmelor care participă la târg spun că principalii clienţi sunt corporaţiile, şcolile neavând încă bugetul necesar nici pentru renovări sau încălzire, cu atât mai puţin pentru aparatură performantă. „De trei ani, au început, uşor, să se vândă şi la instituţiile de învăţământ produsele noastre. Noi suntem doar importatori“, spune Dănuţ Eremenco, sales manager al firmei MGT.

Acesta garantează că pe copiii care vor lucra la tabla interactivă nu-i vor durea ochii, deoarece ecranul are cel mai mic grad de reflecţie a luminii. Însă o şcoală trebuie să dea pentru o tablă între 900 şi 1.400 de euro, bani ce i-ar asigura lesne încălzirea o iarnă întreagă. Printre produsele noi ale firmei se numără şi tablele grafice speciale pentru graficieni şi fotografi şi cel mai performant retroproiector din lume.

Laborator portabil

Viorel Jac este managing director al Didact-Forum din Oradea şi este foarte reţinut în ceea ce priveşte piaţa românească. „N-aş îndrăzni să mă hazardez şi să zic că peste atâţia ani şcolile noastre vor arăta foarte bine. Şcolile au nevoie de material de calitate, de oameni de meserie care să ceară astfel de produse care să îmbunătăţească învăţarea“, spune acesta.

Firma sa mai oferă „laptopullaborator“ care trasează grafice şi tabele cu fidelitate maximă, aparate volt-amper sau care arată câmpul magnetic tridimensional, cărţi, microscoape, dicţionare în mai multe limbi, cu înregistrare sonoră.

Modernizare cu sponsori

În prima zi de târg, ofertele i-au încântat pe profesorii prezenţi, dar le-au întărit convingerea că şcolile vor avea toate dotările necesare doar peste ani buni. „Oferta este bogată şi am vrea să aplicăm şi noi metode interactive de învăţare, dar ştim că şcolile noastre nu au bani pentru asta. În plus, de ce nu există şi softuri pentru şcolile tehnice?“, spune Florentina Baragan-Stroie, profesoară la Liceul de Metrologie „Traian Vuia“.

Grădiniţele de stat, la mila părinţilor

Jucăriile pentru grădiniţe îi fac pe copilaşi să mişune ca nişte gâze la standurile colorate. Trei educatoare stau în jurul unei mese şi supraveghează mulţimea de copii.

„Nu sunt pentru noi, sunt pentru grădiniţele particulare. Noi ne descurcăm cu bani de la părinţi sau chiar mai scoatem din buzunarul nostru. Poate peste vreo cinci ani vom avea şi noi mai multe dotări. Trebuie să căutăm sponsori, oricum“, spune Claudia Arghiroiu.

Copilaşii mişună pe la aparate, se joacă, stau cu ochii în microscop. Doar profesorii mai trec pe la standurile cu cărţi.

CONSOLARE

Preţuri mai mici la softuri

Cum tot mai mulţi copii sunt pasionaţi de calculator, oferta softurilor didactice este variată şi cel mai puţin costisitoare, cu preţuri cuprinse între 20 şi 83 de lei. Cu ajutorul unui astfel de program de geografie, de exemplu, copiii pot compara zone de relief, oraşe, suprafeţe, pot face notiţe pe hartă. Softurile încorporează informaţiile unui manual, le dă o formă grafică frumoasă şi le adaugă poze şi teste.