Şcoala vieţii bate diploma

Şcoala vieţii bate diploma

Experta în resurse umane Camelia Buburuz spune că studiile nu sunt niciodată destule, dar că lipsa lor nu este un handicap de neînvins.

Responsabilitate, dorinţa de a învăţa mereu şi pasiune. Acestea sunt, în opinia Cameliei Buburuz, directorul de resurse umane al JW Marriott Bucharest Grand Hotel, ingredientele necesare pentru a reuşi în carieră. Ca totul să fie perfect, susţine experta în resurse umane, trebuie să ai şi norocul de a avea lângă tine oameni de la care ai ce să înveţi.

Ce contează mai mult? Diplomele sau aptitudinile şi atitudinea? Sunt domenii şi mai ales joburi pentru începători în care o diplomă în plus nu te clasează neapărat printre candidaţii de top. De exemplu, în industria serviciilor, atuul primordial cu care te prezinţi la interviul de angajare este atitudinea. Este evident că şcoala are rolul ei şi este un punct de pornire în modul în care te orientezi în primii paşi. Însă, nu este niciodată suficientă şi cu siguranţă lipsa studiilor nu este un handicap insurmontabil.

Cum ar trebui să se pregătească un tânăr pentru un interviu? Pentru a obţine un job ai nevoie în primul rând de determinare. Este necesară găsirea motivaţiei interioare pentru a te duce la interviu. Trebuie să fii pregătit pentru a-ţi răspunde în primul rând ţie la câteva întrebări de bază: „de ce vrei să te angajezi?“; „de ce pe acel job şi în acea companie?“; „de ce tu eşti persoana potrivită?“; „ce abilităţi te recomandă pentru post?“.

Primul gând să nu fie „iar mă duc la serviciu“ Cum poate să-şi dea seama o persoană dacă i se potriveşte jobul? Este foarte important ca primul gând pe care îl ai atunci când te duci la locul de muncă să nu fie „iar mă duc la serviciu“. Potrivirea cu jobul se leagă de nivelul de performanţă pe care îl atingi, de feed-backul primit şi de rezultate.

Care este cheia succesului în carieră pentru un tânăr? Să-şi dorească să reuşească şi să fie conştient de responsabilitatea ce îi revine. Este important să lucreze ală- turi de persoane de la care are de învă- ţat în permanenţă şi care îl pot sprijini la nevoie.

Şi carieră, dar şi bani

Ce-şi doresc tinerii cel mai mult? O carieră sau un salariu foarte mare? Tinerii vor carieră, dar vor şi bani. Întâlnirea celor două dorinţe în acelaşi job este evident reţeta de succes preferată. Însă, cei care sunt interesaţi în primul rând de câştigul financiar, chiar fără să ia în considerare şi alte beneficii ce vin „la pachet“, ratează de multe ori ocazia de a lucra într-un mediu profesionist care, cu siguranţă, oferă multe şanse de dezvoltare şi avansare.

De ce fel de atitudine ai nevoie ca să ajungi „în vârf“? Una pozitivă, care să includă determinare, pregătire continuă, flexibilitate şi deschidere spre schimbare. Trebuie să fii, cel puţin la început, la locul potrivit, în momentul potrivit şi în compania potrivită, pregătit să mergi până la capăt pe drumul ales. De ce este utilă practica

În ce măsură îl poate ajuta pe un tânăr, în viitoarea carieră, practica desfăşurată în timpul facultăţii? Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Consider că un contact cu realitatea din companii îi este folositor tână rului atât pentru a-l pregăti mai bine pentru ce urmează după terminarea facultăţ ii, dar şi pentru a înţelege mai bine teoria. Îi este de folos şi pentru a avea o imagine mai bună despre lucrurile legate de o carieră sau alta, oferindu-i ocazia de a putea justifica, la un interviu, de ce preferă un post anume.

CARTE DE VIZITĂ

13 ani de experienţă

> Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al JW Marriott Bucharest Grand Hotel, are o experienţă de 13 ani în domeniu.

> A lucrat pentru companii ca Energoutilaj, Metro Cash & Carry şi Professional Group Consulting.

> A absolvit Academia de Studii Economice.

Ne puteți urmări și pe Google News