Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a dezvăluit reguli pentru elevi intră în aplicare când începe școala.
Începe școala de luni, și noi reguli pentru elevi au fost implementate în contextul pandemiei de Covid-19.
Sorin Ion, secretarul de stat în ministerul Educației, răspunde câteva întrebări esențiale despre redeschiderea școlilor.
Acesta susține că este foarte important ca regulile de distanțare socială să se respecte pentru a nu se crea focare noi.
El a răspuns pe scurt mai multor întrebări legate de redeschiderea școlilor.
Informații pentru părinți
„Părinții trebuie să fie conștienți că toată lumea trebuie să respecte reguli.
Indiferent de ce scriem noi într-un ordin de ministru, dacă regulile astea nu sunt respectate, ordinul de ministru nu funcționează. Și insist asupra acestui lucru pentru că mă adresez și elevilor, și părinților, și profesorilor și autorităților locale. Apoi e bine să se informeze prin profesorii diriginți, în ce scenariu învață școala.
În principiu, acest lucru nu este deloc complicat, pentru că știu ce rată de incidență funcționează la nivel de localitate și doar cazurile de excepție funcționează în alt sistem”.
Școala începe: reguli noi pentru elevi
„În primul rând, că trebuie să poarte mască, atât în sala de clasă, cât și pe culoare, dar și dincolo de școală.
Pe lângă mască, să se dezinfecteze, să se spele pe mâini cât de des, să respecte distanțarea și, în timpul pauzelor, nu schimbăm obiecte, nu schimbăm măști între noi, nu ne îmbrățișăm”, a mai spus Sorin Ion.
Cine va face orele pentru recuperarea materiei? Cine decide acest lucru?
„Nu vor începe de luni orele remediale, când abia începem școala și vom avea o perioadă de câteva zile în care să insistăm pe respectarea regulilor.
Dar ore remediale vom face cu toți acei copii care nu au beneficiat pe parcursul anului școlar de educație din motive neimputabile lor, din cauza lipsei de internet, a lipsei de dispozitive, avem situația acestor copii la nivel centralizat și în fiecare școală.
În al doilea rând, sunt acei copii care au situația neîncheiată pe semestrul I, o mare parte dintre ei se regăsesc la capitolele anterioare, dar bineînțeles că pot participa și elevii care sunt corijenți.
Orele de recuperare le fac profesorii școlii. Se vor forma grupe de elevi care vor face ore remediale la acele discipline la care profesorii școlii consideră că este esențial să fie făcute.
Un elev va face undeva la 4 ore de recuperare pe săptămână”, a mai spus secretarul de stat.
Ce se întâmplă cu elevii care au simptome la școală?
„Copilul va merge la sala de izolare. Aceasta poate fi cabinetul medical sau o sală amenajată. Aceste săli au existat și în toamnă.
Apoi, în primul rând, se anunță familia. Există posibilitatea testării, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția școlilor teste antigenice și, în cele din urmă, esența este că elevul simptomatic este scos din colectivitate”, a explicat Florin Cîțu.
Dacă unii părinți nu vor să-și dea acordul pentru testarea COVID a copilului, elevul mai vine la școală?
„Nu se pune problema că interzicem dreptul la educație, dar putem presupune că dacă un copil are simptome de orice boală, părintele n-o să-l lase la școală fără să ia nicio măsură.
Și atunci, el se va prezenta la medic, iar în cele din urmă medicul va decide ce recomandare îi dă.
Îmi este greu să cred că un părinte al cărui copil prezintă niște simptome de boală îl va trimite la școală în orice condiții; exclud această posibilitate”.
Școala începe: reguli noi pentru elevi. Cine răspunde pentru nerespectarea lor?
„În ceea ce privește organizarea spațiului școlar și respectarea regulilor, răspunde școala și conducerea școlii.
Evident că școala răspunde dacă nu furnizează material dezinfectant, dacă nu veghează la respectarea regulilor. Dar aici nu răspunderea e problema.
Că dacă un copil nu poartă mască când un profesor nu e lângă el, nu putem vorbi de o răspundere.
Dar recomandăm toate aceste lucruri care sunt în interesul copiilor. La fiecare nivel de decizie este un nivel de răspundere. Am convingerea că nu va exista o școală în această țară în care să nu existe stoc de măști, stoc de dezinfectanți”, a mai spus Sorin Ion, conform Europalibera.