Şcoala începe cu "clinchet" de picamăr

Şcoala începe cu "clinchet" de picamăr

Peste 40% dintre şcolile din ţară îşi primesc elevii cu bănci defecte, pardoseala stricată, toaletele în curte sau cu molozul în mijlocul claselor.

„Bun venit în prima zi de şantier!“, ar putea fi mesajul de întâmpinare a elevilor în mai multe şcoli din Capitală, dar şi din alte judeţe ale ţării. Nu este vorba numai despre unităţile de învăţământ de la sate, unde toaletele sunt în curte sau unde nu e apă curentă, ci şi de instituţii din capitala ţării şi din oraşe mari ale României, unde copiii vor învăţa printre schele. Şi asta, în condiţiile în care primarii - care au avut cel puţin o vară la dispoziţie - nu au fost în stare să cheltuiască cele circa 1,1 miliarde de euro alocate de executiv pentru reparaţii.

9.000 de şcoli fără autorizaţie

Acolo unde nu se va putea învăţa deloc, şcolarii vor fi mutaţi în alte clădiri, unde fac ore de câte 40 de minute, în trei schimburi şi sunt înghesuiţi pe lângă colegii din clădirile-gazdă.

În unităţile în care există săli suficiente, copiii vor fi nevoiţi să intre atent, să nu dea cu capul de schele şi să se şteargă bine de var pe picioare atunci când ajung în clase. Cei care fac ore în şcolile cu toalete în curte - 70% dintre unităţile de învăţământ din ţară, conform datelor Ministerului Educaţiei din 2007 - şi unde nu este apă curentă, riscă să se îmbolnăvească.

Cu toate acestea, nicio şcoală nu va rămâne închisă la 15 septembrie. Învăţământul este obligatoriu, drept urmare, toţi copiii trebuie să meargă la şcoală, indiferent dacă este primitoare sau autorizată sanitar.

La nivel naţional, 9.000 dintre cele aproximativ 23.000 de unităţi şcolare nu au primit, până la această dată, autorizaţie sanitară de funcţionare. „Au mobilier defect, paviment defect sau toalete necorespunzătoare“, spune Adrian Neacşu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti, care sunt principalele motive pentru care nu se acordă autorizaţie sanitară de funcţionare.

Şantiere lăsate de izbelişte

 Numai în Capitală, 30 de şcoli care au intrat în programul de reabilitare cu bani de la Banca Europeană de Investiţii îşi aşteaptă elevii în şantier. Şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Stelian Fedorca, declara ieri, într-o conferinţă de presă, că nicio şcoală din Bucureşti nu va ră- mâne închisă. Cu doar două zile înainte de începerea şcolii, inspectorul general nu ştia că Liceul „Dimitrie Gusti“ a fost demolat complet, iar liceenii învaţă de o jumătate de an în cartierul Ferentari, sau că în Şcoala nr. 311 lucrările s-au oprit şi elevii nu pot face cursuri pe şantier.

O altă şcoală unde nu se mai aude nici măcar picamărul este nr. 173, unde câteva băncuţe vechi zac dezolant sub praful gros, care s-a aşternut timp de doi ani, de când au început reparaţiile. Acum este şantier închis, din cauză că firma contractată a fost concediată. Directoarea şcolii, Viorica Nicolae, are însă speranţa că, în cel mai scurt timp, se va organiza o nouă licitaţie. Până atunci, cei 250 de elevi de la Şcoala nr. 173 vor auzi primul clopoţel la Şcoala nr. 175, iar părinţii se gândesc serios să-şi transfere copiii la alte instituţii.

Potrivit unui studiu realizat în 2007, de Ministerul Educaţiei, în aproximativ 17.000 de şcoli încă se mai foloseau sobele pentru încălzire, în timp ce doar 6.000 de unităţi de învăţământ au fost dotate cu centrale termice. Peste 70% dintre unităţile de învăţământ din ţară aveau grupuri sanitare amenajate în curte. De asemenea, 47% dintre şcoli foloseau apa din fântână, doar 40% erau racordate la reţeaua de apă, iar 13% nu aveau nicio sursă de apă.

PERICULOS. În clădirile din Bucureşti, unde este încă şantier, ar putea intra de luni copiii

POSTERE

Manuale sexi

Elevii de la Şcoala generală „Ion Alexandru Brătescu Voineşti“, din Târgovişte, au primit Abecedarul şi manualul de matematică împachetate în postere cu tinere sumar îmbrăcate. Copiii au descoperit cărţile în timp ce ajutau la transportul manualelor. „Copiii m-au anunţat. În prima fază nu am crezut, dar am găsit într-adevăr manuale şcolare împachetate în postere sexi! Un poster cu o atrăgătoare domni- şoară, mai mult goală decât îmbră cată, ţine loc de hârtie de împachetat manuale şcolare. Sunt pagini dintr-o revistă pentru bărbaţi“, a declarat Nicolae Nicolaescu, directorul şcolii. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa a început o anchetă pentru a identifica firma care a trimis cărţile şi pentru a descoperi dacă manualele ambalate în postere sexi au ajuns şi în alte şcoli.

BUCUREŞTI

Mii de elevi vor învăţa în deplasare

Şcoala va începe în Capitală cu un trafic infernal, cu condiţii meteo nefavorabile şi cu speranţa chestorului Marian Tutilescu, şeful Poliţ iei Capitalei, că toţi elevii vor ajunge la timp la primul clopoţel. Unii nu vor intra în clasele lor, din cauza reparaţiilor neterminate. Peste 3.700 de elevi şi preşcolari vor fi mutaţi la alte unităţi de învăţă mânt, deoarece clădirile şcolilor şi grădiniţelor la care au fost înscrişi sunt încă în curs de reabilitare sau demolare.

„În prezent, se desfăşoară lucrări de reabilitare, în cadrul programului finanţat de Banca Europeană de Investiţii, în aproximativ 30 de şcoli. Directorii au încercat să găsească soluţii, pentru a limita mutările elevilor în alte unităţi. Astfel, la şcolile unde se învăţa într-un singur schimb, am adus elevi şi, din 15 septembrie, se va învăţa în două sau chiar în trei schimburi“, a explicat Stelian Fedorca, şeful ISMB. Dintre cele 450 de şcoli din Bucureş ti, 34 nu sunt autorizate sanitar. Potrivit lui Tutilescu, toate unităţile de învăţământ din Bucureş ti vor fi păzite fie prin sistem de pază privat, fie de poliţişti comunitari sau de jandarmi.

PLOIEŞTI Şcoli pline de moloz

La Şcoala nr. 19, muncitorii lucrau ieri de zor la izolarea exterioară a clădirii, cu numai două zile înainte de primul clopoţel. Nici în interior lucrurile nu arătau mai bine, holurile clădirii erau pline de var, iar mobilierul, scos din clase. „Am trecut să văd cum arată şcoala. M-am lămurit când am văzut mormanul de moloz din curte. Nu în- ţeleg de ce niciodată nu sunt gata la timp“, se întreabă ploieşteanul Mitică Ghionea. Potrivit autorităţ ilor locale, la această situaţie s-a ajuns din cauza administraţiei precedente.

„Când am preluat primăria, constructorului i se predaseră numai 8 şcoli care urmau să fie modernizate. Nu am anulat contractul pentru ca elevii să nu aibă de suferit. E adevărat că, până la terminarea lucrărilor, cel puţin câte o sală de curs va fi dezafectată pentru o scurtă perioadă“, spune primarul Andrei Volosevici. (Marius Nica)

VÂLCEA

„Vor învăţa acolo, în şcoala aia murdară“

Elevii şcolii cu clasele I-IV din satul Şerbăneşti, judeţul Vâlcea, vor începe luni şcoala în aceeaşi clădire care n-a fost niciodată renovată din 1954, când a fost construită. Acoperişul e plin de găuri, geamurile sunt toate sparte, tencuiala stă să cadă, pereţii sunt crăpaţi, iar mobilierul este distrus. Mai mult, într-una dintre cele două săli de clasă ale şcolii sunt şi acum amenajate secţiile de vot de la scrutinul din vară.

 „Când o să primim banii şi microbuzul promis, închidem şcoala şi pe elevi îi mutăm la şcoala din centru. Până atunci vor învăţa acolo, în şcoala aia murdară şi urâtă, nu am ce le face“, spune cu nonşalanţă primarul Alexandru Uţă. (Nicoleta Ene)

TIMIŞ

Ore în sala de sport

În satul Beregsău Mic, din judeţul Timiş, elevii vor face orele în sala de sport, din cauză că autorităţile locale au demarat prea târziu lucrările de construcţie a unei şcoli noi. Astfel, constructorul a finalizat doar corpul de clădire destinat sălii de sport. Pentru ca micuţii să poată veni la ore în prima zi de şcoală, sala de sport a fost compartimentată astfel încât să poată găzdui trei clase primare şi o grupă de grădiniţă.

„Orele nu vor fi periclitate, sala va fi compartimentată şi îşi vor putea ţine orele aici, până la iarnă. Şcoala nouă va fi gata pe 1 decembrie şi va fi o şcoală frumoasă, cu etaj, unde vom avea multe săli de clasă, pentru că şi numărul copiilor este în creştere“, se laudă Ilie Todaşcă, primarul comunei Săcălaz, pe a cărei rază administrativă se află satul Beregsău Mic. (Georgeta Petrovici)

DECIZIE

Fast-foodul, interzis din acest an şcolar

Elevii şi preşcolarii nu vor mai găsi la chioşcurile din curtea şcolii sucuri artificiale, snackuri sau cornuri cu ciocolată, din acest an şcolar. După dezbateri îndelungate, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat ieri ordinul prin care se stabileşte lista alimentelor nerecomandate în şcoli sau grădiniţe.

Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) conţine, pe lângă lista cu alimentele interzise, şi un inventar cu produsele care pot fi pregătite în unităţile de învăţă- mânt unde copiilor li se asigură cel puţin o masă zilnic, cum ar fi grădiniţele cu program prelungit sau internatele şcolare.

„Documentul conţine exemple de alimente «nerecomandate» şi nu o listă exhaustivă a acestora. În realizarea listei s-a pornit de la premisa că, pe parcursul programului şcolar (4-6 ore pe zi), necesităţile copilului sunt reprezentate de echivalentul unei gustări, respectiv maximum 10% din valoarea calorică zilnică - 300 Kcal“, arată conducerea MSP, într-un comunicat de presă.

De luni, inspectorii Autorităţii de Sănătate Publică vor controla dacă la magazinele din incinta unităţilor şcolare se vând alimente nerecomandate copiilor.

Deşi lista a fost dezbătută o perioadă îndelungată cu specialiş ti în nutriţie şi producători din domeniul alimentaţiei, forma sa finală are în continuare lacune. Astfel, copiilor le sunt permise alimente nocive, precum margarina sau brânza topită. Schimbarea ar fi la cantitatea permisă, care este mult mai mică în ordinul semnat ieri. (Ionela Croitorescu) 

Ne puteți urmări și pe Google News