Școala în pandemie, o bombă cu ceas. Elevii, băgați cu japca în vacanță. Ce spune ministrul Educației

Școala în pandemie, o bombă cu ceas. Elevii, băgați cu japca în vacanță. Ce spune ministrul EducațieiSursă: Arhiva EVZ

Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut miercuri după-amiază o serie de declarații legate de situația din învățământul românesc la ora actuală. Conform informațiilor transmise de oficial, situația epidemiologică este una îngrijorătoare, iar rata infectării este în continuă creștere. Tocmai din acest motiv, Ministerul Educație ia în considerare sistarea cursurilor pentru perioada următoare.

Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, a declarat miercuri faptul că anumite activități vor fi suspendate. Această decizie a fost luată din cauza interesului scăzut pentru vaccinare, dar și din cauza numărului mare de noi cazuri confirmate zilnic. Conform programei școlare, vacanța pentru învățământul primar și pentru cei de la grădiniță este programată în perioada 25-31 octombrie.

”Toate variantele sunt deschise, în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm. În situația în care se suspendă și alte activități, în interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV faptul că elevii ar putea avea o vacanță neplanificată în perioada următoare. Sunt șanse mari ca elevii din clasele primare și de la grădiniță să intre într-o vacanță forțată de două săptămâni. În cazul celorlalți elevi, vacanța ar putea fi una mai lungă, surse oficiale susținând că s-ar putea ca aceștia să stea trei săptămâni acasă. Potrivit structurii anului școlar, învățământul primar și grădinițele vor avea vacanță în perioada 25-31 octombrie.

Pe 13 octombrie, atunci când au fost făcut ultimul comunicat oficial din partea Ministerului Educației, datele arătau faptul că 16.316 preşcolari/elevi şi 5.425 de angajaţi erau confirmaţi cu COVID-19. În acel comunicat se arăta faptul că 262 de unități de învățământ aveau suspendată activitatea cursurilor fizică ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din Ordinul comun, iar 135 de unități de învățământ funcționau cu cel puțin 50% din numărul de clase suspendate, în urma aplicării art. 6 alin. 2 din Ordinul comun

În sursa citate se prezintă faptul că 85 de unități de învățământ au trecut integram în format online în ceea ce privește activitatea cursurilor, în urma aplicării art. 6 alin. 9 din Ordinul comun. Conform Ministerului Educației, 3.342 de unități de învățământ desfășoară activitatea față în față, dar au cel puțin o clasă/ grupă în sistem online.