Evenimentul ZileiJustitieSCLAVIE LA CĂMĂTARI. Zeci de români datornici au fost OBLIGAȚI să cerșească în Italia

SCLAVIE LA CĂMĂTARI. Zeci de români datornici au fost OBLIGAȚI să cerșească în Italia

SCLAVIE LA CĂMĂTARI. Zeci de români datornici au fost OBLIGAȚI să cerșească în Italia
O rețea format din 11 cămătari au forțat zeci de femei și bărbați din județele Sibiu și Mureș să cerșească în Italia, cei mai mulți fiind obligați, astfel, să își plătească datoriile pentru sumele de bani împrumutate. Rețeaua de cămătari și traficanți de persoane a fost destructurată, joi, în urma unei ample acțiuni a polițiștilor de la Crimă Organizată Alba și Sibiu, sub coordonarea unui procuror DIICOT. Principalul mijloc prin care membrii grupului au controlat persoanele traficate s-a realizat prin sistemul „sclavie cauzată de o îndatorare”.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu  au efectuat, astăzi, un număr de 6 percheziţii domiciliare  pe raza municipiului  Mediaş şi a comunei Blăjel din judeţul Sibiu în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

DIICOT transmite că, în urma anchetei desfășurate în acest caz, s-a stabilit că pe raza judeţului Sibiu s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 11 suspecţi, care a racolat persoane vulnerabile, provenind din medii defavorizate, de pe raza municipiului Mediaş sau a localităţilor limitrofe, prin inducere în eroare sau profitând de starea de vulnerabilitate a acestora, dar şi prin oferirea de bani cu titlu de împrumut la care s-au adăugat  dobânzi exagerate şi nejustificate, făcând practic imposibilă achitarea datoriei de către victime.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din datele existente în momentul de faţă cu privire la activitatea infracţională desfăşurată de către membrii grupului, a rezultat că suspecţii au recrutat  persoane cu o situaţie materială precară în special din localitățile rurale de pe raza judeţelor Sibiu şi Mureş, pe care ulterior le-au transportat în Italia, în zona localităţii Roma, fiind găzduite în imobile părăsite sau locuinţe improvizate.

 Odată ajunse în Italia, victimele erau obligate să practice cerșetoria, fiind în permanenţă supravegheate de către membrii grupului, fiindu-le impuse condiţii stricte, foloasele materiale obţinute de pe urma cerșitului fiind însuşite de către membrii grupului.

Persoanele traficate, care practicau cerşetoria, erau instruite cum să „ceară”, cum să se îmbrace (sărăcăcios), cum să se poarte (să adopte o atitudine umilă, să plângă, etc.), totul sub supravegherea membrilor grupului. Dintre persoanele care au practicat/practică cerşetoria în folosul membrilor grupării au fost identificate până în acest  moment  un număr de 9 persoane vătămate fiind indicii că numărul acestora este mult mai mare.

Principalul mijloc prin care membrii grupului au controlat persoanele traficate s-a realizat prin sistemul „sclavie cauzată de o îndatorare”. Suspecţii fie percepeau dobânzi exorbitante persoanelor cărora le împrumuta bani cu camată, sume pe care acestea evident nu le puteau plăti fiind constrânse astfel să meargă să practice cerşetoria pentru plata datoriei impuse abuziv, fie le cereau victimelor să plătească sume exagerate pentru transportul până la destinaţie, în speţă Italia, costuri exagerate de hrană, cazare şi haine, victimele traficate nedându-şi seama că această metodă este ilegală şi abuzivă, fiindu-le indus faptul că totul face parte dintr-o tranzacţie pe care au consimţit-o.

 Din investigaţiile efectuate în cauză rezultă că, în situaţia în care unii dintre membrii grupării se aflau în România, sumele de bani obţinute din practicarea cerşetoriei desfăşurate pe teritoriul Italiei de către persoanele implicate, au fost transferate prin intermediul unui serviciu de transfer rapid de bani fie de către persoanele exploatate, fie de către membrii grupării care le supravegheau pe teritoriul Italiei.

  La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Sibiu  au fost aduse, în vederea audierii,  un numar de  30 de persoane.

  Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

La activități au participat și polițiștii  Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba-Iulia, de la Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, precum și jandarmi.

 


Accesează: