Cazul ”fostelor sclave sexuale ale armatei imperiale nipone”, complică relațiile dintre Seul și Tokyo, sub spectrul amenințărilor nord -coreene

Cazul ”fostelor sclave sexuale ale armatei imperiale nipone”, complică relațiile dintre Seul și Tokyo, sub spectrul amenințărilor nord -coreene

Oficialii ministerului de Externe de la Seul au redeschis, luni, procedura de revizuire formală a unui acord controversat, încheiat în urmă cu doi ani, cu privire la situația femeilor siluite forțat de către soldații armatei imperiale nipone în intervalul 1910-1945. Această mișcare tactică va tensiona din nou relațiile bilaterale dintre Seul și Tokyo, pe fondul sporirii tensiunilor din peninsula Coreeană.

Această problemă a otrăvit relațiile dintre Seul și Tokyo de zeci de ani, mulți sud-coreeni văd încă simbolul abuzurilor și a violenței comise de Japonia, sub conducerea sa colonială 1910-1945, în cazul fostelor sclave sexuale siluite de soldații armatei imperiale nipone, scrie AFP.

Cei mai mulți istorici sunt de părere că circa  200.000 de femei, majoritatea din Coreea de Sud și China au fost recrutate forțat de oficialii niponi pentru a servi despre sclave sexuale în bordelurile armatei imperiale japoneze.

În decembrie 2015, Coreea de Sud și Japonia au ajuns la un acord „final și ireversibil“, sub care Japonia a oferit  „sincere scuze“ și a fost oferit suma de  un miliard de yeni ( aproximativ 7,5 milioane $), drept  compensație la o fundație pentru a ajuta  femeile supraviețuitoare, care au servit drept sclave sexuale în bordelurile armatei imperiale japoneze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, oficialii ministerului de Externe sud-coreean au susținut că acordul încheiat în vremea guvernului conservator condus de Park Hye-Geung va fi revizuit iar concluziile vor fi publicate de către o echipă de istorici până la finalul anului.

Această revizuire a făcut parte din promisiunile electorale ale noului președinte al stânga-centru Moon Jae-In care este ostil Japoniei pe considerentul că nu și-a asumat pe deplin responsabilitatea. „Sarcina noastră este de  a reanaliza negocierile și acordul în sine”, a declarat presei Tai Oh-kyu, șeful echipei  de istorici.

Această decizie va complica relațiile cu Japonia și va pune SUA într-o postură delicată în contextul sporirii amenințărilor nucleare ale Coreei de Nord din regiune.