Preţul ridicat al gazelor, şansele gazoductului Nabucco şi intens mediatizatul caz al fabricii Nokia din România sunt principalele teme abordate de fostul cancelar în interviul acordat revistei Capital.
Gerhard Schroder (64 de ani) a decis să iasă din viaţa politică, după mai bine de 40 de ani de la intrarea în mişcarea social-democrată şi după două mandate consecutive de cancelar federal al Germaniei. "Politica a reprezentat o parte importanţă din viaţa mea, dar acum s-a terminat", spune Schroder. A ales, în schimb, să valorifice experienţa dobândită de-a lungul atâtor ani, scordând servicii de consultanţă. De la 1 ianuarie 2006, este consilier pe probleme de politică internaţională al grupului de presă Ringier. De asemenea, este şi consultant al prestigioasei bănci de investiţii Rothschild. Nu în ultimul rând, este preşedintele comitetului acţionarilor Nord Stream AG, o companie care va dezvolta un gazoduct în valoare de 7,4 miliarde de euro ce va face legătura între Rusia şi Germania.
Numeroaselor critici şi polemici apărute în presa occidentală legate de preluarea acestei poziţii (într-o companie în care gigantul rus Gazprom are pachetul majoritar de acţiuni) la scurt timp după încheierea mandatului de cancelar, Schroder le răspunde sec: "Noi facem ceea ce Europa aşteaptă. Din acest punct de vedere, nu numai că nu ar trebui să fiu criticat, ci să fiu Lăudat!" El afirmă că, în condiţiile în care UE are nevoie de gazul rusesc, iar Federaţia Rusă de exporturile europene, discuţiile dintre cele două părţi trebuie să se poarte "de la acelaşi nivel, atât economic, cât şi politic şi cultural".
Pentru mai multe informaţii, citiţi ediţia de joi a revistei Capital.
(14:00)