Valoarea deducerii personale de bază se va majora de anul viitor. Schimbarea apare în contextul creșterii salariului minim și va fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie.
Creșterea salariului minim aduce schimbări pentru anumite categorii de angajați
Începând din luna ianuarie, salariul minim brut ajunge la 4.050 de lei. După măsura aplicată de la 1 ianuarie 2025 intervine și majorarea deducerii personale de bază. De aceasta beneficiază anumiți angajați din România.
Concret, aceasta se calculează în raport cu minimul pe economie. Prin urmare, deducerea de bază se va majora în mod automat de la începutul anului 2025.
Ce trebuie să știe angajații
Potrivit Codului fiscal, deducerea de bază reprezintă suma care se scade din venitul brut al unui angajat atunci când este calculat impozitul pe venit. Această sumă este scutită de impozitare.
Actuala legislație prevede ca „deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”.
Creșterea salariului minim aduce o serie de schimbări pentru români
Majorarea valorii deducerii personale intervine la fiecare creștere a salariului minim brut garantat în plats. În prezent, salariul minim brut este de 3.700 de lei, urmând să ajungă la 4.050 lei începând din luna ianuarie. Valoarea exactă a deducerii personale de bază variază în funcție de numărul persoanelor care se află în întreținerea angajatului.
În cazul unui salariat care nu are persoane în întreținere și încasează minimul pe economie, deducerea este 20% din salariul brut (810 lei, față de 740 de lei în prezent);
Impozitul pe venit este de 163 lei, iar salariul net ajunge la 2.574.
Situația se schimbă în cazul celor care au o persoană în întreținere.
După creșterea din ianuarie, deducerea este 25% din salariul brut, respectiv 1.013 lei, iar impozitul pe venit ajunge la 142 lei. Acești angajați au un salariu net de 2.595 lei, arată Avocat.net.
„Persoana în întreținere poate fi soția/ soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/ soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată", se arată în Codul Fiscal.
În cazul unui salariat cu trei persoane în întreținere, deducerea este 35% din salariul brut, respectiv 1.418 lei, iar impozitul pe venit 102 lei. Salariul net ajunge la 2.635 lei.