Schimbări radicale în serviciul militar! Cum luptă Merkel cu extremismul dreptei radicale

Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a pronunţat sâmbătă împotriva revenirii la serviciul militar obligatoriu.

În schimb, ministrul a pledat pentru introducerea începând de anul viitor a unui nou tip de serviciu voluntar în armată, în cadrul căruia cei interesaţi vor primi o pregătire militară de bază, relatează agenţia EFE.

CITEȘTE ȘI Angela Merkel conduce Preşedinţia Consiliului UE – dar în direcţia corectă?

Noul serviciu militar, pe care Kramp-Karrenbauer l-a denumit „Anul tău pentru Germania”, ar presupune şase luni de pregătire militară de bază plus alte şase luni de activitate ca rezervist în apropierea locului de reşedinţă.

CITEȘTE ȘI Dezastru în Germania. Merkel nu a mai avut de ales! Muncitorii străini, loviți în plin

„Este, în principiu, ceva intermediar între serviciul militar voluntar şi niciun serviciu”, a spus ea în prezentarea acestei propuneri în faţa presei.

Noul comisar parlamentar pentru forţele armate, social-democrata Eva Hogl, a calificat anterior într-un interviu acordat grupului media Funke drept o ''mare eroare'' eliminarea serviciului militar obligatoriu (în anul 2011), deschizând astfel o dezbatere asupra reintroducerii acestuia.

CITEȘTE ȘI Merkel pupă condurul comuniștilor sau De ce nu flutură steagul UE la Hong Kong

„În orice caz, s-ar face un mare bine forţelor armate dacă o mare parte a societăţii va presta un serviciu pentru o perioadă. În acelaşi timp, astfel s-ar îngreuna extinderea extremismului dreptei radicale în armată”, a argumentat Eva Hogl, după ce Ministerul german al Apărării a anunţat dizolvarea unităţii militare de elită KSK din cauza scandalurilor generate de legăturile unora dintre membrii acesteia cu mişcarea de extremă dreapta.

CITEȘTE ȘI Jugul minciunii și întinăciunii. Editorial exclusiv EvZ de Petre Roman

Răspunzând sugestiei formulate de Eva Hogl, Kramp-Karrenbauer a vorbit sâmbătă despre o dezbatere interesantă, dar a subliniat că „nu este vorba pur şi simplu despre reinstituirea serviciului militar obligatoriu în vechea formă şi cu atât mai puţin de a-l vedea în special ca un mod de combatere a extremei drepte”.