Războiul din Ucraina continuă cu lupte grele în partea de sud a țării invadate. Armata rusă încearcă să mențină controlul asupra localităților Rivnopil și Urojaine, însă situația devine din ce în mai dificilă. Pentru prima dată de la izbucnirea conflictului, oficialii ruși recunosc, voalat, că trupele lor au început să se retragă.
Vineri, oficialii ruși au vorbit despre luptele care se duc în sudul Ucrainei pentru controlul localităților Rivnopil și Urojaine. Deși până acum au susținut că au situația sub control, este pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina când oficiali ruși recunosc că trupele lor se află în retragere.
La începutul lunii iunie, când Ucraina a început contraofensiva, Vladimir Putin și oficiali ai armatei ruse au declarat că operațiunea statului inamic este un eșec. Ei susțineau atunci că toate atacurile au fost respinse, în timp ce Kievul afirmă că a eliberat o mână de sate şi aproximativ 100 de kilometri pătraţi, în principal pe frontul de sud.
„În zona pungii de la Vremivka, luptele cele mai intense au loc în cartierele localităţilor Rivnopil şi Urojaine”, a indicat vineri Ministerul rus al Apărării, asigurând că a respins acolo cinci atacuri în ultimele 24 de ore cu ajutorul aviaţiei şi artileriei sale.
Precizăm faptul că termenul militar „o pungă” face referire la o zonă aflată sub controlul unei forţe care avansează ca o protuberanţă într-un sector controlat de un inamic şi deci expus din mai multe părţi atacurilor.
Având în vedere regiunile unde se duc acum luptele, specialiștii militari susțin că liniile ruseşti s-au retras cu câţiva kilometri spre sud şi spre est în jurul acestei zone expuse de la Vremivka, la frontiera regiunilor Zaporojie (sud) şi Doneţk (est), ocupate parţial de Rusia, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Contraofensiva ucraineană începe să aibă succes
Joi, oficialii de la Kiev au anunțat că trupele ucrainene avansează, în pofida „puternicei rezistenţe” a trupelor ruse. Cu toate acestea, ei se află în Vremivka, zonă situată la peste 10 km nord de principalele linii fortificate ruseşti, constituite în special din tranşee şi capcane antitanc.
Un succes militar ucrainean de amploare în această regiune ar permite ruperea coridorului terestru care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea. Aceasta ar constitui un eşec major pentru Moscova.
Contraofensiva ucraineană a fost lansată la începutul lunii iunie, însă analiștii militari susțin că Kievul testează momentan frontul, pentru a stabili punctele slabe. Trupele ucrainene, care înaintează, se confruntă cu o „rezistenţă disperată” din partea forţelor ruse în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, a declarat vineri un comandant ucrainean de rang înalt, citat de Reuters.