Schimbări majore în legislația rutieră din Italia. Reguli stricte împotriva utilizării telefonului mobil la volan

Schimbări majore în legislația rutieră din Italia. Reguli stricte împotriva utilizării telefonului mobil la volan Sursa foto: Dreamstime

Autoritățile din Italia au pus siguranța rutieră în fruntea priorităților lor, luând măsuri stricte prin adoptarea unor noi reguli de circulație. Acestea impun sancțiuni severe pentru toți cei care nu respectă normele stabilite.

O mare parte din accidente provine din cauza distragerii atenției și dacă vă prind polițiștii vorbind sau folosind telefonul mobil veți fi opriți. Nu e vorba că te amendez, dar te oprești cu mașina acolo”, a declarat ministrul Matteo Salvini, vorbind despre siguranța rutieră în trafic.

Noile reguli din Codul rutier al Italiei

Potrivit propunerii de modificare a legii siguranței rutiere, se prevede ca șoferii începători să fie restricționați în privința conducerii de mașini puternice în primii trei ani de la obținerea permisului auto.

Ministrul Salvini a subliniat importanța acestei măsuri, menționând că nu este prudent să permiți unui șofer cu un an de experiență să conducă un Lamborghini, un Porsche sau orice alt vehicul similar. Prin urmare, va trebui să se aștepte până când aceștia vor putea conduce astfel de mașini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a punctat că proiectul de lege privind siguranța rutieră va fi prezentat până săptămâna viitoare, după care a reamintit un accident din Roma, în care un băiat de 5 ani a murit.

„Chiar și în această seară, o persoană depistată pozitiv la alcool și droguri a ucis un băiat pe trecerea de pietoni pe zebră, mai degrabă decât cinci imbecili care au ucis un copil de cinci ani pentru a face o cursă, deci vor exista reglementări de o severitate absolută”, potrivit gazataromaneasca.com.

Ce se întâmplă cu românii care folosesc telefonul mobil la volan

Nici la noi în țară sancțiunile nu sunt mai blânde. Conform unei Ordonanțe adoptată în 2019 de Guvernul României, șoferii care folosesc telefoanele mobile pentru a transmite mesaje, a înregistra, a fotografia sau a vorbi în timp ce conduc vor fi sancționati cu amenzi mult mai mari.

Astfel, legea prevede că „folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile”.