Schimbări importante în legislația pentru votul din diaspora. Parlamentul a decis

Schimbări importante în legislația pentru votul din diaspora. Parlamentul a decis

Birourile permanente reunite au decis să trimită plenului comun al celor două Camere propunerea de constituire a unei comisii comune speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Scopul acesteia este de a dezbate, în procedură de urgenţă, propunerile legislative care urmăresc să îmbunătăţească modul în care se votează în diaspora.

„Având în vedere disfuncţionalităţile constatate la secţiile de vot în străinătate cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European şi a desfăşurării referendumului, situaţie care se repetă în mod constant începând din anul 2014, vă propun constituirea unei comisii comune a Senatului şi a Camerei Deputaţilor pentru a discuta şi formula propuneri concrete în vederea modificării reglementărilor actuale de desfăşurare a procesului electoral în afara ţării. Rezolvarea urgentă acestei probleme este cu atât mai necesară, cu cât până la finele anului 2020 vom avea cel puţin trei scadenţe electorale”, se arată în cererea adresată Birourilor permanente reunite de către Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Informația este confirmată inclusiv de vicepreşedintele liberal al Senatului, Alina Gorghiu, care a spus că plenul reunit va aproba constituirea comisiei în primul plen reunit, care va avea loc cel mai târziu săptămâna viitoare, la citirea moţiunii de cenzură pe care urmează să o depună Opoziţia.

„Am fost de acord cu înfiinţarea acestei comisii, dar cu discutarea cu prioritate a proiectelor aflate deja în procedură legislativă. Opoziţia are în Camera Deputaţilor cinci-şase proiecte legate de votul prin corespondenţă, vot electronic şi alte facilităţi, astfel încât cetăţenii din diaspora să îşi poată exprima dreptul de vot fără blocaje. Ne dorim să avem finalizate, la sfârşitul acestei sesiuni, propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei, astfel încât ele să fie aplicabile la alegerile prezidenţiale. Cel târziu la data de 1 septembrie să fie totul publicat în Monitorul Oficial”, a spus, marţi, Gorghiu.  

Ne puteți urmări și pe Google News