„Schimbarea” nu-l vrea pe Borisov, GERB nu-i vrea pe Petkov și Vasilev 

„Schimbarea” nu-l vrea pe Borisov, GERB nu-i vrea pe Petkov și Vasilev  Bulgaria / Sursa: Arhiva EVZ

Candidații pentru primul loc la alegerile din 2 octombrie - „Continuăm Schimbarea” (PP) și GERB -, au început să-și trimită reciproc semnale provocatoare.

Prima dată, copreședintele PP, Kiril Petkov, a declarat: „Nu vom forma nicio coaliție cu GERB atâta timp cât Borisov va fi liderul lor”. Câteva zile mai târziu, Boiko Borisov a răspuns în glumă: „Dacă îi scot pe Kiril și Asen, PP devine un partid foarte plăcut și putem forma o coaliție”, scrie Veselin Stoichev în Dnevnik.

Ambele mesaje descriu imaginabilul prin absurdul imposibilului – căci ce mai e GERB fără Boiko Borisov și PP fără Kiril Petkov și Asen Vasilev! Da, dar ambele părți, când mai serios, când nu prea, spun în mod direct - dar totuși, pur teoretic, într-un fel sau altul, ne putem imagina GERB și PP împreună. Și asta, așa cum ar spune președintele de onoare al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, provoacă o rezonanță morfica în cele două comunități electorale, dar și în corpul politic în ansamblu. În urmă cu aproape 7 ani, Ahmed Dogan a luminat publicul bulgar că „rezonanța morfică înseamnă, fără a vorbi, a transmite informații telepatice la nivel subconștient”.

Duelul încrucișat dintre candidații câștigători ai alegerilor continuă cu o inversare a rolurilor privind gazul rusesc. Până ieri, Asen Vasilev a spus: “Fără negocieri cu Gazprom”. Acum spune: „Dacă Gazprom ne poate vinde gaz ieftin, pe care să-l depozităm la Ciren și apoi să știm că ne este garantat să îl folosim - de ce nu?”. Iar Boiko Borisov, care i-a construit Moscovei, cu banii contribuabililor bulgari, Balkan Stream, de la care Bulgaria nu primește nici măcar o moleculă de gaz rusesc (în echilibristica moleculară al expertului energetic de la GERB, Delian Dobrev), este acum de neclintit: „GERB este categoric - diversificare 100% de Gazprom!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezonanța gazelor, printre altele, are și un scop pur politic. Prin flexibilitate față de Gazprom, PP se înclină în fața președintelui - atât pentru că o parte semnificativă a alegătorilor acestora îl plac încă pe Rumen Radev, cât și pentru ca guvernul său interimar să nu sepe prea mult legat de ceea ce a făcut sau nu a făcut cabinetul Petkov în problema gazelor. Pentru GERB, fermitatea împotriva Gazprom este un punct principal al strategiei de îmbrăcare în alb - nu noi, ci „Continuăm Schimbarea” sunt corupții cu scheme intermediare de gaze, nu am “betonat” noi dependența energetică de Moscova, ei sunt cei care ne trimit în brațele Kremlinului.

Relațiile dintre PP și Bulgaria Democrată

Relațiile dintre cei mai apropiați parteneri de coaliție de până acum - PP și Bulgaria Democrată (DB) - rezonează și ele. În timp ce a amânat să spună „nu” mâinii întinse de DB pentru o coaliție electorală, pentru a deveni ferm prima forță, PP a întors capul spre stânga. „Noi nu suntem de dreapta, ci centriști”, a afirmat categoric Asen Vasilev, ca argument în favoarea organizării alegerilor separat. Că PP este o formațiune de centru nu este o știre, nici nu a pretins vreodată că ar fi altceva, dar cu solicitarea de acum spune - vom căuta și electorat de stânga, dacă suntem împreună cu DB, nu putem face asta. O altă întrebare este cât de în extremă dreapta față de centru este DB, care este o coaliție de liberali, conservatori și verzi.

Dar întrebarea cine va prelua primul mandat pentru a forma guvern după votul din 2 octombrie nu este decisă definitiv de rezultatul alegerilor. Dacă rămân cu al doilea rezultat după GERB, PP poate forma împreună cu DB un grup parlamentar mixt și pot ieși primii. Constituția prevede ca primul mandat să fie acordat celui mai mare grup parlamentar, nu partidului care a câștigat cele mai multe procente la alegeri.

Fără Petkov, Vasilev și Borisov?

Dacă votul naționalist se dovedește a fi neașteptat de puternic și se transformă într-un vot de protest, sau dacă ne aflăm din nou într-un impas privind coaliții fără majoritatea de 121 de deputați (de exemplu, în variantele PP+DB+BSP, GERB+DPS sau „Vâzrajdane” +„Ascensiune Bulgară”+BSP), atunci este posibil să se ajungă la formula „fără Kiril, Asen și Boiko”. De altfel, Hristo Ivanov a propus ceva similar pentru cel de-al treilea mandat în parlamentul precedent - coaliția cvadruplă cu un nou cabinet, dar deja fără participarea liderilor de partid Petkov, Vasilev, Ninova și Sandov.

GERB are nevoie cu disperare să iasă din izolare și să revină la putere. Recunoașterea sa ca partid de dreapta și anti-rusesc este o oportunitate ideală pentru a fi un partener-cheie într-o coaliție euro-atlantică, chiar dacă trebuie să-l „sacrifice” pe Borisov. PP, în schimb, poate merge către centru, căutând sprijin de la stânga și de la președinte și bazându-se (nu este clar a priori pentru cât timp) pe „frația” cu DB. De aceea, ambele forțe aspirante la câștigarea alegerilor, uneori chibzuit, alteori intuitiv, solicită delimitarea liniilor roșii din jurul lor. Pentru că atunci când imposibilul devine cel puțin imaginabil, jumătate de drum este deja parcurs. (Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)